A hongkongiak választásokkal is üzenetet küldenének Pekingnek

külföld
2019 november 24., 06:16
comments 64

Reggel óta hatalmas a részvétel a Hongkongban vasárnap zajló körzeti választásokon. Ez a városállam közigazgatásában elvileg a kevésbé jelentős választás, de most hatalmas tétje van: a demokráciapárti csoportok ugyanis nagy részvétellel akarnak üzenetet küldeni Kínának.

photo_camera Fotó: EyePress News

Hongkongban öt hónapja zajlanak tüntetések a növekvő pekingi befolyással szemben. A tüntetések hátteréről nemrég hosszabban is írtunk. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy még pár nappal ezelőtt is sokan azt sejtették, hogy a választásokat végül el fogják halasztani az összecsapások miatt, de erre végül nem került sor. 

Vasárnap urnanyitás után kevéssel már komoly sorok alakultak ki a szavazókörzetekben, mivel sokan tartanak attól, hogy ha a nap folyamán erőszakos cselekedetekre kerül sor, akkor a hatóságok félbeszakítják a választást. A demokráciapárti szervezetek külön kérték is a helyieket, hogy vasárnap tartózkodjanak bármiféle erőszaktól, és egyelőre nem is jelentettek semmi hasonlót a városból. 

A választásra rekordszámban, a 7,4 millió lakosú városállam 4,1 millió lakója regisztrált. Összesen több mint négyszáz tanácsnokot választanak vasárnap meg a helyiek, és a demokráciapárti szervezetek bíznak abban, hogy növelni tudják súlyukat a körzeti tanácsokban. A tanácsoknak nagy befolyása van a kormányzó személyének kiválasztásában. 

photo_camera Fotó: VIVEK PRAKASH/AFP

A Pekinghez hű politikusok is szavazni hívták híveiket, elmondásuk szerint ezzel lehet megüzenni, hogy elegük van abból a káoszból, amit a tüntetők és a rendőrök összecsapásai okoznak. 

Az urnák reggel 7.30-kor nyitottak meg, és 11.30-ig több mint egymillió ember szavazatott, ami két és félszerese az öt évvel ezelőtti hasonló választás részvételi arányának. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.