Egy francia séf állítása szerint az étterme leminősítése miatt depressziós lett, ezért 1 euróra beperelte a Michelin-kalauzt

2019 november 27., szerda 20:52
205

Marc Veyrat híres francia séf bíróság elé vitte a Michelin francia éttermi kalauzt, mert az étterme, a La Maison des Bois legutóbb csak 2 csillagot kapott a korábbi 3 helyett.

Ritka, hogy valaki nyíltan fellázad az éttermi kalauz minősítése miatt, de a Francia-Alpokban található Manigod településen működő étterem mesterszakácsa januárban feljelentette a könyv szerkesztőit. Az ügyvédje útján követelte, hogy a kalauz bizonyítékokkal igazolja a szemléit, gasztronómiai kompetenciáját és az értékelési módszereit, amik alapján erre a döntésre jutottak.

Az éttermet, ami 2018-ban kapta meg a 3. csillagját, egy évvel később minősítették vissza, Emmanuel Ravanas ügyvéd szerint „minden előzetes figyelmeztetés nélkül”, pedig a konyhában csapat szinte ugyanaz volt. „Hallatlan dolog az ételkritika történetében” – mondta az ügyvéd.

Ravanas szerint márciusban a védence értekezletet tartott az étteremkalauz igazgatójának, Gwendal Poullennec-nek a jelenlétében. Ezen a séf szemére vetették, hogy fésűskagyló helyett a Genfi-tóból származó menyhalmájat tálaltak fel, és brit cheddar sajtot tett az egyik ételbe, holott folyton azzal henceg, hogy csak a szülőföldjén készített sajtokat használja. A felperes ezt határozottan tagadja.

Marc Veyrat kérte, hogy a kalauz vonja vissza a minősítését, de az ezt megtagadta, ez után fordult bírósághoz.

A 69 éves séf állítása szerint depresszióba esett étterme visszaminősítése után, és 1 eurós jelképes kártérítést követel az elszenvedett sérelemért.

A leminősítés óta ugyanakkor 10 százalékkal nőtt az étterem forgalma a Michelin-kalauz ügyvédje, Richard Malka szerint, aki reklámfogásnak tartja a séf kezdeményezését. Ha a bíróság a séf javára dönt, „milyen étel-, irodalom- és filmkritikus mer majd nem remegő tollal írni”

– érvelt Malka, aki úgy vélte, hogy az éttermi kalauz eljárása csak a Michelinre tartozik.

A Michelin-kalauz a joggal való visszaélésre hivatkozva 30 ezer eurót (10 millió forint) követel a séftől.

Az ügyben december 31-én hirdetnek ítéletet. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt