Greenpeace: A Mátrai Erőmű környékén szennyvíz folyik a patakokban

A Greenpeace Magyarország több lakossági bejelentés után november 20-án délután mintákat vett a Mátrai Erőmű környéki vizekből. Az akkreditált laboratóriumban bevizsgáltatott eredmények szerint az erőmű telephelyéről kifolyó patakban gyakorlatilag szennyvíz folyt.

A vízminta szervesanyag-tartalma (KOI-ja) többszörösen meghaladta a vízfolyásokra megengedett határértékeket, és jelentősebb szulfát és molibdén koncentrációt is mutatott. Az értékek szinte teljesen megegyeznek a Detken a lakosság által 20-án délelőtt a Bene-patakból vett minták értékeivel, amiket a Greenpeace szintén bevizsgáltatott.

A közlemény szerint a kimutatott magas szervesanyag-tartalom összefüggésben állhat a mérges gázok fejlődésével, amik a környéken tapasztalt bűzt, és az erőmű dolgozóinál jelentkezett egészségügyi panaszokat okozhatták. A Greenpeace közölte, elvárja, hogy a hatóságok sürgősen vizsgálják ki az esetet, és hozzák nyilvánosságra a szennyezés okát és a kezelésének módját, hogy a magyar lakosság megnyugtató magyarázatot kaphasson a Mátrai Erőmű környékén tapasztalt szennyezés körüli kérdőjelekre.

A hvg.hu stábja is elment a Mátrai Erőmű hűtőtornyának lábához, ahol egy, az erdőn átvezetett tömlőre bukkantak.

Forrás: hvg.hu

A cső a több mint 800 méterre lévő ipari területre, a Mátrai Erőmű és a Viresol nevű gabonakeményítő-üzem határához vezetett, és útközben látszott, hogy a cső egy helyen hibás, és spriccel belőle a folyadék, pont a Nyiget-patak partjánál. A cső az Őzse-völgyi víztározótól pár 100 méterre északra lép ki az üzemi területről.

Holló László, Markaz polgármestere a lapnak a kérdésre, hogy tud-e arról, hogy a területén ismeretlen eredetű folyadékot ürítenek a szőlőjénél, azt mondta: naponta többször is jár a területen, és látta már az oda vezető csövet, de az akna, amibe a folyadékot eresztik, nem az ő tulajdona, a vízművek eszköze. Azért kérte a katasztrófavédelem laborját, hogy vegyenek mintát belőle, várja az eredményt.

A Viresol Kft. és a Mátrai Hőerőmű Zrt. sem válaszolt a kérdésekre, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Indexnek korábban azt mondta, esővízről van szó, és semmilyen veszélyes gáz jelenlétét nem mutatták ki, de pontos adatokat nem küldtek, a hvg.hu további kérdéseire pedig kedden azt válaszolták: „a katasztrófavédelem mobil laborja ismét vizsgálódott a csapadékvíz-kivezetőnél, ott mintát vett, amelyet elemeznek, a mérési eredmények pár nap múlva lesznek ismertek”.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.