Újra felfegyverzik az erdészeket Romániában

környezetvédelem
2019 november 27., 15:28
comments 34

A bukaresti parlament megteremtette a jogalapot ahhoz, hogy az erdészek halált okozó fegyverekkel járőrözhessenek, és használhassák is őket: az erről szóló jogszabály-módosítást egyhangúlag szavazta meg a bukaresti képviselőház.

A romániai erdészek fegyverviselésében egy tavaly januárban hozott kormányrendelet okozott zavart, ami megtiltotta nekik a hosszú csövű lőfegyverek használatát. Az állami alkalmazásban lévő erdészetek többsége rendelkezett ugyan Kalasnyikov típusú karabélyokkal, de a korábbi rendelet értelmében nem használhatta. A kormányrendelet által engedélyezett pisztolyok beszerzési eljárása pedig elhúzódott, az erdészek védtelenek maradtak az egyre agresszívabb fatolvajokkal szemben.

November elején több ezer tüntető vonult utcára Bukarestben és Románia más nagyvárosaiban környezetvédő szervezetek felhívására, hogy a törvénytelen erdőirtások és az erdészek elleni egyre gyakoribb erőszak miatt tiltakozzon. A Greenpeace romániai szervezete szerint évente 20 millió m3 fa tűnik el Románia erdeiből, pedig ez törvényesen csak 18 millió m3 lehetne. Három környezetvédelmi szervezet, az Agent Green, a ClientEarth és az EuroNatur panaszt emelt Románia ellen az Európai Bizottságnál, mert szerintük a hatóságok szisztematikusan irtják az évszázados fákat az ország természetvédelmi területein.

Szeptember végén ezért az erdész szakszervezet tagjai vonultak 5 koporsóval és az erőszak áldozatává vált társaik nevét viselő keresztekkel a parlament elé, az erdészek jogköreinek bővítését, önvédelmi felszerelésük javítását követelve.

A szakszervezet szerint 2017-től mostanig a fatolvajok 90-szer támadták meg a szolgálatot teljesítő erdészeket, akik 40 esetben kórházi kezelésre szorultak. Az utóbbi években több száz erdész szembesült halálos fenyegetéssel, hatan pedig életükkel fizettek Romániában, amikor illegális szállítmányokat próbáltak megállítani. Amikor a Netflix stábja Romániában az illegális erdőirtásokról forgatott, fatolvajok támadtak rájuk is. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.