Meghalt a bankár, aki több mint 300 millió dolláros hitelt hagyott jóvá Trumpnak

bűnügy
2019 november 28., 10:59
comments 188

Thomas Bowers, a Deutsche Bank egyik volt vezető beosztású bankára, az amerikai vagyonkezelési részleg egykori vezetője november 19-én öngyilkos lett a kaliforniai Malibuban – írta meg a Forensic News. 

 A Los Angeles megyei halottkém elsődleges jelentése szerint a bankár felakasztotta magát a lakásán. A halálhírről elsőként a New York Times újságírója, David Enrich számolt be, aki ismerte az áldozatot.

link Forrás

A New York Times év elején írt arról, hogy Bowers volt a főnöke Donald Trump bankárának, Rosemary Vrablicnek, aki 2010-től kezdve összesen több mint 300 millió dollárnyi magas kockázatú Deutsche Bank-kölcsönt hagyott jóvá Trumpnak.

Vrablic kliensei közé tartozott Stephen M. Ross republikánus ingatlanmágnás és Jared Kushner, Trump veje és későbbi főtanácsadója, aki a nőről azt mondta, ő a legjobb bankár, akivel valaha együtt dolgozott. Vrablic állítólag ott volt Trump beiktatásán is a VIP-szektorban, és várhatóan a Kongresszus előtt kell majd beszámolnia Trump és a bank kapcsolatáról. Bowers korábban azt mondta a nőről, ahogy széles körben az Egyesült Államok ultra-vagyonos közösségének egyik legnépszerűbb magánbankárjaként ismerik.

A Forensic News azt írta, az FBI Deutsche Bank elleni nyomozására rálátó forrás szerint szövetségi nyomozók érdeklődtek Bowersről és az esetleg nála lévő dokumentumokról, míg egy másik, a Deutsche Bank vállalati struktúráját ismerő névtelen nyilatkozó szerint Bowers őrködött a bank leggazdagabb ügyfeleinek pénzügyi iratai fölött a 2015-ös visszavonulásáig.

Donald Trump 2019. január 25-én, útban a Fehér Ház rózsakertjébe.
photo_camera Donald Trump 2019. január 25-én, útban a Fehér Ház rózsakertjébe. Fotó: Brendan Smialowski/AFP

Trump és a Deutsche Bank jó kapcsolata 1998-ig nyúlnak vissza, Trump összesen 1 milliárd dollárt hitelt kapott a banktól. Hosszú évek óta a Deutsche volt az egyetlen bank, amelyik hajlandó volt szóba állni a nagyon rossz adósnak számító, még egy kaszinó csődbe vitelére is képes üzletemberrel. Az amerikai piacra betörni vágyó német bank engedékenyen bírálta el Trump kérelmeit, pedig többször is ráfáztak vele.

A későbbi amerikai elnök a 300 millió dollárból 100-at a Doral golfüdülőjére és wellnessközpontjára vett fel. A hiteleket Bowers, mint Vrablic felettese, az aláírásaival maga hagyta jóvá. A két bankár – Josef Ackermann, a Deutsche Bank vezérigazgatójának engedélyével – még egy olyan, igen szokatlan, 48 millió dolláros hitelt is jóvá hagytak, amivel Trump egy korábbi, a Deutsche Banknak való tartozását fizethette ki. Trump ennek a kapcsolatának köszönhetően 2015-ben még arra is kapott 170 millió dollárt, hogy Washington DC-ben egy régi postahivatalt építsen újjá Trump márkájú szállodává.

Az utóbbi időkben ez a második öngyilkossági ügy, amiben az USA legfelsőbb körei érintettek: Jeffrey Epstein amerikai milliárdos ügye nem hagyja nyugodni az embereket, ugyanis a szexkereskedelemmel vádolt Epstein a börtönben halt meg rejtélyes körülmények között, sokan nem hiszik el a hatóságoknak, hogy öngyilkosság történt.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.