Orbán szerint a Fidesz saját maga dönti el, hogy az Európai Néppártban marad-e

POLITIKA
2019 november 28., 18:14

A horvát miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján megkérdezték Orbán Viktortól, hogy mi a helyzet a Fidesz néppárti tagságával, amire az MTI beszámolója szerint azt mondta: a Fidesz saját maga dönt sorsáról az Európai Néppártban, meglátják, merre tart majd a tömörülés az újonnan megválasztott vezetés alatt. "Amennyiben továbbra is a baloldal felé, akkor ez nem a mi utunk. „Amennyiben viszont visszatér kereszténydemokrata gyökereihez, talán az EPP-ben folytatjuk. Hozzáfűzte, hogy egyelőre várnak, értékelniük kell a helyzetet, és csak utána dönteni. Ez két-három hónapig is eltarthat szerinte.

Az Európai Néppárt még márciusban függesztette fel a Fidesz tagságát, ezért a fideszesek nem is vehetnek részt a Néppárt tanácskozásain, és nem jelölhetnek politikusokat a pártcsalád vezetői közé, ahogyan nem lesznek szavazati jogaik sem a Néppárt tanácskozásain.

Nemrég pedig Donald Tusk volt lengyel miniszterelnököt, az Európai Tanács leköszönő elnökét választották a Néppárt elnökének, aki azonnal megüzente, hogy nem szabad átengedni a biztonság és a rend ügyét azoknak a populistáknak, manipulátoroknak és autokratáknak, akik elhitetik az emberekkel, hogy a szabadság nem járhat kéz a kézben a biztonsággal, a határok és a területek védelme pedig a liberális demokráciával és a jogállamisággal. Tusk egyébként azt ígérte, hogy január végéig le szeretné zárni a Fidesz tagságáról szóló kérdést.

Kiemelt videóink