Több száz klímaaktivista betört több szénbánya területére Kelet-Németországban

energia
2019 november 30., 15:58
comments 226

Több száz környezetvédő aktivista betört több szénbánya területére Németország keleti részén, és követeli a fejtés azonnali beszüntetését – közölték a szervezők és a LEAG energiaipari cég.

photo_camera Klímatüntetők elhagyják a schleenhaini bánya területét Fotó: Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/dpa/AFP

A tüntetők a Brandenburg tartománybeli Jänschwalde és Welzow-Süd külszíni bányáinak területére hatoltak be, illetve a szomszédos Szászországban a United Schleenhain lignitbánya területére. Az összehangolt akciót az Ende Gelände nevű környezetvédő csoport szervezte meg a német kormány klímapolitikája miatti tiltakozásul. A berlini kormány 2038-ra akar teljesen felhagyni a szénbányászattal, de ez az időpont az aktivisták szerint túl messze van.

Összetűzések törtek ki a szóban forgó bányáknál az aktivisták és a rendőrség között. Az Ende Gelände előtte azt ígérte: ember elleni erőszak nem lesz. Egy rendőrségi szóvivő szerint Jänschwaldéban 3 rendőr könnyebben megsérült az incidensben. A szászországi bányánál a tüntetőknek sikerült áthatolniuk a rendőrkordonon.

A környezetvédő szervezet szerint a három bányánál kb. 2000 aktivistának sikerült behatolnia üzemi területre, de a rendőrség szerint csak néhány száznak.

Jänschwaldéban ellentüntetés is volt, amin a bányászat fenntartását követelték. A jänschwaldei bányába behatoló kb. 500 aktivista végül szabad akaratából, önként távozott a létesítmény területéről – közölte a rendőrség.

Brandenburgban viszont kb. 500 tiltakozó szombat délután is a bánya területén volt, és a rendőrség is a helyszínen van, hogy megakadályozzák, hogy a tiltakozók erőgépeket foglaljanak el. Sina Reisch, az Ende Gelände szóvivője azt mondta, az aktivistáik nem akarják az éjszakát a bányában tölteni, és amint a rendőrök ezt lehetővé teszik, el fogják hagyni a létesítményt. Szászországban 1200 tiltakozó személyes adatait felvették a rendőrök, és csak igazoltatás után engedték meg az aktivistáknak, hogy távozzanak a bánya területéről.

photo_camera Fotó: Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/dpa

A DPA hírügynökség szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a hatóságok hogyan lépnek fel az üzemi területre bejutott aktivistákkal szemben. A rendőrök azt az utasítást kapták, hogy ne tegyék ki magukat veszélynek. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt