A kormány miatt még öt évig másodrendű európaiak lesznek a vonattal utazó magyarok

POLITIKA
2019 december 01., 16:37
comments 180

A magyar kormány miatt a vonaton utazó magyar állampolgárokat még öt éven át kevesebb fogyasztói jog illeti meg, mint a többi EU-s polgárt. A Magyar Közlönyben megjelent 285(2019 (XI. 29.) Korm. rendelet egy pont tíz éve elfogadott kormányrendeletet módosított. Az eredeti rendelet alapja az utasok jogairól és kötelezettségeiről szóló 2007-es uniós rendelet volt, az abban foglalt jogok némelyikének érvényesítésére akkor a kormány 2019. december 4-ig kért haladékot.

A most kiadott rendelettel a kormány még további öt évvel, 2024. december 4-ig kitolta a határidőt, ami után már a magyar utasokat is az EU többi tagállamában élőkkel azonos fogyasztói jogok illetnék meg.

Amúgy olyan, tulajdonképpen maguktól értetődő utasjóléti intézkedésekről volna szó, minthogy

  • hatvan percnél hosszabb késés esetén térítésmentesen kell frissítőket és ételt ajánlani az utasoknak;
  • ha a késés miatt egy, vagy több éjszakai tartózkodás válik szükségessé, akkor szállást kell biztosítani;

illetve, és ezt mindenki átélheti, aki járt valaha aluljárók szabdalta budapesti pályaudvarokon

különös figyelmet kell fordítani a mozgáskorlátozottak és a fogyatékkal élők ellátására,mivel a rendelet alapján a vasúttársaság és az állomások üzemeltetőinek a kötelessége megoldani, hogy a peronok és a járművek mozgáskorlátozottaknak és fogyatékkal érőknek is elérhetők legyenek, fel- és leszállásukat pedig a vonat személyzetének térítésmentesen kell segítenie. (Via Napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.