Korunk forradalma, skandálta több ezer hongkongi vasárnap

2019 december 1., vasárnap 16:12
17
Könnygázozó karhatalmisták Hongkongban 2019. december 1-én. Fotó: PHILIP FONG/AFP

Könnygázgránátokkal oszlatta fel a rendőrség vasárnap több ezer tiltakozó hongkongi menetét. Az összecsapással véget is ért a hónapok óta tartó zavargásokban beállt pár napos nyugalom, jelentette a Reuters. A brit hírügynökség beszámolója szerint a több ezer hongkongi a "korunk forradalma", és a "szabadítsuk fel Hongkongot" jelszavakat skandálva tiltakozott a helyi kormányzat ellen.

A több ezer tiltakozó azután gyűlt össze Hongkong forgalmas bevásárlónegyedében, Tsim Sha Tsuiban, hogy korábban több száz tüntető vonult az Egyesült Államok hongkongi konzulátusa elé, kifejezve háláját azért a támogatásért, amit az amerikai törvényhozók az erőszakos rendőri fellépést elítélő határozatukkal nyújtottak a demokráciáért küzdő hongkongiaknak.

A bevásárlónegyedben aztán hirtelen minden bolt bezárt, amikor a rendőrök elkezdtek könnygázozni. Pedig a tüntetők között most sok idős ember is volt, mások pedig házi kedvenceiket sétáltatták a menetben, ami áthaladt a város luxusszálókban és boltokban gazdag vízparti negyedén, Kowloonon.

A rendőri erőszak elől százak menekültek a kikötő irányába, a hatóságok pedig többeket őrizetbe vettek.

Hongkongban a nyár eleje óta folyamatosak a tiltakozások, melyek ugyan egy konkrét jogszabály miatt indultak, de hamar általános jelleget öltöttek. A múlt héten csak azért szüneteltek a tiltakozások, mert az előző hétvégén a helyhatósági választások a demokráciapárti ellenzék földcsuszamlásszerű győzelmét hozták. A tiltakozások vezetői ugyanakkor már akkor is fogadkoztak, hogy folytatják a nyomásgyakorlást.

A tiltakozók egyebek mellett a rendőri erőszakot vizsgáló független testület felállítását, valamint általános választójogot követelnek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt