Korunk forradalma, skandálta több ezer hongkongi vasárnap

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Könnygázozó karhatalmisták Hongkongban 2019. december 1-én.Fotó: PHILIP FONG/AFP

Könnygázgránátokkal oszlatta fel a rendőrség vasárnap több ezer tiltakozó hongkongi menetét. Az összecsapással véget is ért a hónapok óta tartó zavargásokban beállt pár napos nyugalom, jelentette a Reuters. A brit hírügynökség beszámolója szerint a több ezer hongkongi a "korunk forradalma", és a "szabadítsuk fel Hongkongot" jelszavakat skandálva tiltakozott a helyi kormányzat ellen.

A több ezer tiltakozó azután gyűlt össze Hongkong forgalmas bevásárlónegyedében, Tsim Sha Tsuiban, hogy korábban több száz tüntető vonult az Egyesült Államok hongkongi konzulátusa elé, kifejezve háláját azért a támogatásért, amit az amerikai törvényhozók az erőszakos rendőri fellépést elítélő határozatukkal nyújtottak a demokráciáért küzdő hongkongiaknak.

A bevásárlónegyedben aztán hirtelen minden bolt bezárt, amikor a rendőrök elkezdtek könnygázozni. Pedig a tüntetők között most sok idős ember is volt, mások pedig házi kedvenceiket sétáltatták a menetben, ami áthaladt a város luxusszálókban és boltokban gazdag vízparti negyedén, Kowloonon.

A rendőri erőszak elől százak menekültek a kikötő irányába, a hatóságok pedig többeket őrizetbe vettek.

Hongkongban a nyár eleje óta folyamatosak a tiltakozások, melyek ugyan egy konkrét jogszabály miatt indultak, de hamar általános jelleget öltöttek. A múlt héten csak azért szüneteltek a tiltakozások, mert az előző hétvégén a helyhatósági választások a demokráciapárti ellenzék földcsuszamlásszerű győzelmét hozták. A tiltakozások vezetői ugyanakkor már akkor is fogadkoztak, hogy folytatják a nyomásgyakorlást.

A tiltakozók egyebek mellett a rendőri erőszakot vizsgáló független testület felállítását, valamint általános választójogot követelnek.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.