Korunk forradalma, skandálta több ezer hongkongi vasárnap

külföld
2019 december 01., 16:12
comments 16
Könnygázozó karhatalmisták Hongkongban 2019. december 1-én.
photo_camera Könnygázozó karhatalmisták Hongkongban 2019. december 1-én. Fotó: PHILIP FONG/AFP

Könnygázgránátokkal oszlatta fel a rendőrség vasárnap több ezer tiltakozó hongkongi menetét. Az összecsapással véget is ért a hónapok óta tartó zavargásokban beállt pár napos nyugalom, jelentette a Reuters. A brit hírügynökség beszámolója szerint a több ezer hongkongi a "korunk forradalma", és a "szabadítsuk fel Hongkongot" jelszavakat skandálva tiltakozott a helyi kormányzat ellen.

A több ezer tiltakozó azután gyűlt össze Hongkong forgalmas bevásárlónegyedében, Tsim Sha Tsuiban, hogy korábban több száz tüntető vonult az Egyesült Államok hongkongi konzulátusa elé, kifejezve háláját azért a támogatásért, amit az amerikai törvényhozók az erőszakos rendőri fellépést elítélő határozatukkal nyújtottak a demokráciáért küzdő hongkongiaknak.

A bevásárlónegyedben aztán hirtelen minden bolt bezárt, amikor a rendőrök elkezdtek könnygázozni. Pedig a tüntetők között most sok idős ember is volt, mások pedig házi kedvenceiket sétáltatták a menetben, ami áthaladt a város luxusszálókban és boltokban gazdag vízparti negyedén, Kowloonon.

A rendőri erőszak elől százak menekültek a kikötő irányába, a hatóságok pedig többeket őrizetbe vettek.

Hongkongban a nyár eleje óta folyamatosak a tiltakozások, melyek ugyan egy konkrét jogszabály miatt indultak, de hamar általános jelleget öltöttek. A múlt héten csak azért szüneteltek a tiltakozások, mert az előző hétvégén a helyhatósági választások a demokráciapárti ellenzék földcsuszamlásszerű győzelmét hozták. A tiltakozások vezetői ugyanakkor már akkor is fogadkoztak, hogy folytatják a nyomásgyakorlást.

A tiltakozók egyebek mellett a rendőri erőszakot vizsgáló független testület felállítását, valamint általános választójogot követelnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.