Kósa: Ehhez a műsorhoz nem járulok hozzá, ne adjátok le. Riporter: Ez élőben megy

A Heti TV zsidó közösségi tévében kapott lehetőséget Kósa Lajos, hogy elmagyarázza hétvégi kijelentéseit arról, hogy „a zsidók kénytelenek voltak, vagy lehet, hogy jól is esett nekik a nyilas vitézt megszavazni”.

Kósa hétvégén a Fidelitas kongresszusán értékelte így a jobbikosok (azon belül kifejezetten Kulcsár Gergely) szerepét az ellenzéki együttműködésben. A magyar zsidó szervezetek a megszólalást egységesen ítélték el, hétfőn Kósa azt mondta,  félreérthetően fogalmazott, és bocsánatot kért azoktól, akiket megbántott.

A téma viszont kavart akkora hullámokat, hogy bővebb kifejtést kívánt. Erre a politikusnak Breuer Péter vendégeként nyílt lehetősége a Pirkadat című műsorban, amit a Partizán Facebook-oldala szemlézett.

Azt nem lehet mondani, hogy Kósa ellenséges fogadtatásban részesült volna. Breuer többek között azt mondta, hogy „Ön nagyon szeret viccelni, de néha belekeveredik egy viccel...valamikor nagyon jó viccmesélő volt, de ahogy az ember idősödik, és Önnek is ritkul a haja, úgy nem minden sikerül már” és emlékeztette a nézőket arra is, hogy „van egy miniszterelnökünk, aki éjjel-nappal azon dolgozik, hogy a zéró-tolerancia megvalósuljon”az antiszemitizmus felé.

De a barátságos hangnemmel együtt is Breuer azért tett fel kérdéseket arról, hogy miért keverte bele Kósa a zsidókat a hétvégi megszólalásába, és figyelmeztette a politikust, hogy Facebook-oldalán sokan nagyon is egyetértenek a zsidózással. 

Kósa itt is többször elmondta, hogy félreérthetően fogalmazott, de az igazi ügy szerinte nem ez, hanem hogy az ellenzéki összefogás elfogadhatatlan ügyeket és figurákat legitimál, és hogy „nem lehet hatalmi célokból újnyilasokat legitimálni”.

Ez perceken át zajlik, majd belebonyolódnak abba a kérdésbe, hogy ha Kósa a műsor után találkozna az utcán Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökével, mit mondana neki. 

A politikus itt úgy érzi, szétesik a műsor, de a szürreális csavarok csak ezután következnek.

- Ehhez így nem járulok hozzá, most elmegyek, ne adjátok le, azt szeretném kérni, azt hiszem, ehhez még talán jogom is van.

- Ez élőben megy.

- Ez? Dehát ez egy butaság ez a műsor. Olyanokat mondasz nekem, ami...

- Milyen butaságot mondok? Azt mondom, hogy szeretünk téged, szeressél továbbra is minket.

A végére azért rendeződik a helyzet: Breuer elmondja, hogy bátor politikusnak tartja Kósát, és egyébként is nehéz interjút készíteni olyannal, akit az ember nagyon tisztel, Kósa pedig úgy érzi, kicsit át lett verve, mert úgy tudta, nem élőben megy majd a műsor.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.