Hoffmann Rózsa segítségével indított gyerekvédelmi képzést a katolikus egyház

vallás
2019 december 05., 12:13

Kétéves, akkreditált pedagógus szakvizsgával záruló gyermek- és ifjúságvédelmi képzést indított a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) - közölte Tóth Tamás titkár a testület téli rendes tanácskozása után tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Ezt a szándékukat már Ferenc pápa gyerekmolesztálásról szóló nagy vatikáni konferenciája után kifejezték a magyar püspökök márciusban. Az új információ az, hogy valóban elindult és szeptemberben 42 hallgató iratkozott be a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Katolikus Pedagógiai Intézet képzésére. Tóth Tamás hozzátette: az MKPK szeretné, ha a jövőben minden katolikus iskolából lennének, akik elvégzik a képzést.

Az egyetem honlapjáról az is kiderül, hogy 

„A képzés alapítója: Dr. Hoffmann Rózsa”

  • A képzés szakmai vezetője: Dr. habil Kaposi József történelemtanár, egyetemi oktató, az OFI korábbi igazgatója  
  • A képzés gyakorisága: félévente 3 alkalom (péntek-szombat) 
  • A képzés helyszíne: Budapest, Esztergom
  • A képzés célja: „A képzés felkészít a fiatalokat érintő veszélyforrások (pl. drogok) felismerésére, kialakuló iskolai konfliktusok, a hagyományos és újonnan megjelenő bántalmazások, az esetleges agresszív viselkedésformák kezelésére. Továbbá az ifjúságvédelmi munka jogi, pszichológiai, pedagógiai ismereteire és az ezen a területen jelentkező gyakorlati problémák érdemi kezelésére.”

A püspöki kar titkára az MTI tudósítása szerint beszélt arról is, hogy októbertől működik az egyházmegyék szexuális visszaéléseket bejelentő rendszere. Ezt a külföldi püspöki konferenciák és a magyar szerzetesrendek közül sokan jóval korábban létrehozták, a magyar püspökségek viszont csak az új pápai törvény kötelező erejének engedve idén ősszel. Ebben a cikkünkben részletesen leírtuk, hogy ettől ez miért nagy előrelépés az áldozatok segítésében és az elkövetők megtalálásában.

Tóth Tamás felhívta rá a figyelmet, hogy már a püspöki konferencia honlapjáról is elérhetőek ezek az oldalak, és valóban, ezen a térképen mindenki könnyen megkeresheti, melyik oldalon tehet bejelentést. A püspöki kar titkára hozzátette, hogy

mivel a visszaélési ügyek dokumentációja az egyházmegyéktől a Szentszékhez kerül, ők nem tudják, érkeztek-e már bejelentések.

A magyar katolikus egyházon belüli gyerekmolesztálási ügyeket feldolgozó sorozatunk nagyobb riportjai itt érhetők el.