Irán kihasználta az iraki káoszt, és rakétákat csempészett az országba

külföld
2019 december 05., 12:47

Miközben az október óta tartó, iraki tüntetéssorozat százával szedi a halálos áldozatokat és a sérülteket, Irán arra használta a káoszt, hogy kis hatótávolságú, ballisztikus rakétákat csempésszen be az országba. Erről a New York Times ír az amerikai titkosszolgálattól és a hadseregtől származó információkra hivatkozva. 

A lap szerint ez is mutatja, hogy kudarcba fulladt Trump elnök Irán megállítására tett kísérlete. Az Egyesült Államok ugyanis az utóbbi időben ismét növelte katonai, elsősorban haditengerészeti és rakétavédelmi jelenlétét a Közel-Keleten. Az iráni rakéták az amerikai csapatokra is veszélyesek lehetnek, csakúgy mint térségbeli szövetségeikre, Izraelre és Szaúd-Arábiára, írják. 

Irán egyelőre nem kommentálta a New York Times értesüléseit. 

Iraki tüntetők
photo_camera Iraki tüntetők Fotó: SABAH ARAR/AFP

Az iraki tüntetők egy része éppen Irán növekvő iraki befolyása ellen tiltakozik, múlt héten az iráni konzulátus épületét is felgyújtották. Ezen kívül a korrupcióval vádolt kormány lemondását követelik, amely szerintük nem tesz eleget a gazdaság stagnálása ellen, és nem javít a botrányosan gyenge állami szolgáltatások színvonalán sem. 

A tüntetések első hulláma október elején volt, akkor 149-en haltak meg. Némi szünet után október végén kezdődtek újra a tömeges demonstrációk, azóta ismét többen meghaltak, Bagdadban kijárási tilalmat is elrendeltek. Néhány hete a tüntetőknek a dél-iraki olajkitermelésben is sikerült zavart okozniuk