A Facebook a 444-nek a GVH bírságról: Világosan kell elmagyaráznunk az embereknek, hogyan működik a szolgáltatásunk

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Az embereknek egyszerűen és világosan kell elmagyaráznunk, hogyan működnek a termékeink és szolgáltatásaink. Nemrég frissítettük a Felhasználási Feltételeket az üzleti modellünkkel kapcsolatban, és nagyon örülünk, hogy ez választ ad a magyar Gazdasági Versenyhivatal aggodalmaira is

- ezt a 444-nek nyilatkozta a Facebook egyik szóvivője, miután a Gazdasági Versenyhivatal pénteken kora délután bejelentette, hogy 1.2 milliárd forintos rekordbírságot szab ki az óriáscégre. A GVH szerint

„a Facebook jogsértést követett el, amikor ingyenesként hirdette szolgáltatását nyitóoldalán és Súgóközpontjában: a fogyasztóknak ugyan valóban nem kellett díjat fizetniük a szolgáltatás igénybevételéért, de felhasználói aktivitásukkal és adataikkal üzleti hasznot hajtottak a vállalkozásnak és így fizettek a szolgáltatásért.”

A magyar hatóság szerint

  • az ingyenesség üzenet összezavarhatja a fogyasztókat,
  • kockázatmentesnek érezhetik a site használatát,
  • miközben egy csomó adata átkerül a céghez,
  • ennek pedig a felhasználók sokszor nincsenek tudatában,
  • hiszen sokan el sem olvassák az általános szerződési feltételeket. 

A bírság összegének megállapításakor a GVH a Facebook magyar hirdetési bevételét vette figyelembe, és azt is, hogy tavasszal módosították az ingyenességre vonatkozó kifogásolt részeket.

Úgy tudjuk a Facebooknál még vizsgálják a GVH mai határozatának részleteit.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.