A Facebook a 444-nek a GVH bírságról: Világosan kell elmagyaráznunk az embereknek, hogyan működik a szolgáltatásunk

jog
2019 december 06., 18:24
comments 208

Az embereknek egyszerűen és világosan kell elmagyaráznunk, hogyan működnek a termékeink és szolgáltatásaink. Nemrég frissítettük a Felhasználási Feltételeket az üzleti modellünkkel kapcsolatban, és nagyon örülünk, hogy ez választ ad a magyar Gazdasági Versenyhivatal aggodalmaira is

- ezt a 444-nek nyilatkozta a Facebook egyik szóvivője, miután a Gazdasági Versenyhivatal pénteken kora délután bejelentette, hogy 1.2 milliárd forintos rekordbírságot szab ki az óriáscégre. A GVH szerint

„a Facebook jogsértést követett el, amikor ingyenesként hirdette szolgáltatását nyitóoldalán és Súgóközpontjában: a fogyasztóknak ugyan valóban nem kellett díjat fizetniük a szolgáltatás igénybevételéért, de felhasználói aktivitásukkal és adataikkal üzleti hasznot hajtottak a vállalkozásnak és így fizettek a szolgáltatásért.”

A magyar hatóság szerint

  • az ingyenesség üzenet összezavarhatja a fogyasztókat,
  • kockázatmentesnek érezhetik a site használatát,
  • miközben egy csomó adata átkerül a céghez,
  • ennek pedig a felhasználók sokszor nincsenek tudatában,
  • hiszen sokan el sem olvassák az általános szerződési feltételeket. 

A bírság összegének megállapításakor a GVH a Facebook magyar hirdetési bevételét vette figyelembe, és azt is, hogy tavasszal módosították az ingyenességre vonatkozó kifogásolt részeket.

Úgy tudjuk a Facebooknál még vizsgálják a GVH mai határozatának részleteit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.