Békét és rendet szeretne az igazságszolgáltatásban az OBH elnökjelöltje

Támogatásáról biztosította Senyei György Barnát, az Országos Bírósági Hivatal elnökjelöltjét a parlaement szakbizottsága a jelölt pénteki meghallgatása után.

Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnökjelöltje december 6-i parlamenti bizottsági meghallgatásán.Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Senyei, aki az alkotmánybírónak jelölt Handó Tündét váltaná az OBH élén, arról beszélt, hogy "békét és rendet szeretne az igazságszolgáltatásban, hogy az teljesíthesse alkotmányos kötelezettségét, a magas színvonalú, időszerű és pártatlan ítélkezést.

Senyei arról is beszélt, hogy meg akarja szüntetni a hivatal és az Országos Bírói Tanács közt kialakult feszültséget, mert "a két intézmény nem ellenfele egymásnak". Szerinte a két szervezet ellentéte az utóbbi időben "neutralizálta" a bírói szervezetet és tematizálta a közvéleményt. "Ennek véget kell vetni" - mondta, mert szerinte a híreknek az egyes ügyekről és ítéletekről kéne szólnia inkább.

Senyei képviselői kérdésre reagálva elhárította, hogy minősítse elődje, Handó Tünde munkáját. Azt azonban hangsúlyozta, hogy "kerülendő" a bírósági vezetői pályázatok eredménytelenné nyilvánítása. Handó rendszeresen semmisített meg vezetői pályázatokat, ha neki nem tetsző jelölt nyert.

Senyei kinevezését az igazságügyi bizottság tíz tagja támogatta, egyedül a DK képviselője tartózkodott a szavazáson. Az OBH első elnökét, Handó Tündét 2011 végén nevezte ki az Országgyűlés kilenc évre, majd idén ősszel mandátumának lejárta előtt alkotmánybíróvá választotta. Senyeit hétfőn jelölte Handó helyére Áder János köztársasági elnök, kinevezését szerdán az OBT is egyhangúlag támogatta. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér