A Katona után az Új Színházban vizsgálnának egy szexuális zaklatási ügyet

KULTÚRA
2019 december 07., 13:56

Az Új Színházat irányító Dörner György pénteken levelet kapott a fenntartó Fővárosi Önkormányzattól, melyben azonnali tájékoztatást kértek egy, a színházban történt állítólagos szexuális visszaélésről - írja a hvg. 

Egy 2016-os ügyről érdeklődnek. A főváros illetékesei arra kívánicsiak, hogy érkezett-e bejelentés akkor a színház vezetéséhez, és azokat milyen intézkedések követték. Ha érkezett bejelentés, de nem volt vizsgálat, akkor az elmaradás okára kíváncsiak.

A lap úgy tudja, hogy a színház egyik nem művész alkalmazottja jelezte, hogy zaklatta őt az egyik vezető színész. Intézkedés viszont állítólag csak annyi történt, hogy a két felet elkülönítették egymástól, azaz az volt az igazgatói kérés, hogy a továbbiakban ne dolgozzanak együtt. A panasz bejelentője most megkereste az egyik színházi szakszervezetet is, azt amelyiknek éppen a megvádolt színész az egyik vezető tisztségviselője.

Nehéz nem a Katona Színház Gothár-ügyét látni a háttérben. Akár azért, mert emiatt írhatott ismét panaszt az Új Színház alkalmazottja. És a Katona botrányának folytatása is lehet a politikai térben. A Katona ügye november 19-én pattant ki, amikor a színház bejelentette, hogy valakit kirúgtak, mert munkatársakat zaklatott. Hamarosan kiderült, hogy Gothár Péterről van szó. A színházigazgató, Máté Gábor aztán igyekezett elmagyarázni, hogy miért ilyen furcsán kezelték az ügyet. 

A Gothár-ügyet kiemelten érdeklődéssel dolgozta fel kormánymédia, és a végén a politika is beleállt. Kormánypárti politikusok erre hivatkozva jelentették be, hogy megszavazzák azt a törvényt, amely tovább központosítaná a kultúrpolitikát és sok-sok egyéb lépés mellett miniszteri jóváhagyáshoz kötné az önkormányzati színházak igazgatóinak kinevezését. (A törvény előkészítése már jóval azelőtt megkezdődött, hogy a Gothár-ügy kipattant.)

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője pénteken a Facebookon ezzel indokolta a módosítás támogatását: „A Gothár-féle zaklatószínházak követelik a pénzt a kormánytól, miközben nem engednek betekintést az ügyeikbe, és akár évekig is eltussolnak bűncselekményeket. Nem vitás, az állam így nem támogathat tovább működést, ezért a kormánypárti frakciók meg fogják szavazni a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot.”

A Kocsis által erőltetett politikai felosztásban az Új Színház annak vezetője, Dörner György és a reperotáron lévő darabok révén nem a liberális oldalhoz tartozik. Dörner nem akart nyilatkozni a hvg-nek az ügyről.