Pogány Judit: Nem gondoltam, hogy 30 év demokrácia után úgy fogom érezni magam, mint a 60-as, 70-es, 80-as években

kultúra
2019 december 08., 09:34
comments 483

Videóban állt ki tizenegy ismert művész az ellen a törvényjavaslat ellen, amely teljesen átszabná a magyar kulturális élet működését. A Katona József Színház által közzétett videóban szerepel több színházigazgató, színész és rendező is: Pintér Béla, Nagy Zsolt, Borbély Alexandra, Nagy Ervin, Kováts Adél, Pogány Judit, Gálffi László, Bálint András, Mácsai Pál, Ónodi Eszter és Péterfy Bori. 

A művészek azért tiltakoznak, mert szerintük „a kormány által készített törvényjavaslat súlyosan sérti a színházi szakma autonómiáját. A javaslat többek között beszántaná a Nemzeti Kulturális Alapot, megszüntetné a független színházak működési támogatását és az önkormányzati fenntartású színházakban a kormány kezébe adná az igazgató kinevezési jogát. Erről sem a színházi szakmával, sem a fővárossal nem egyeztetett senki”. 

Az utóbbi napokban színházi előadásokon és koncerteken is tiltakoztak a törvényjavaslat ellen, amit a kormánypártok a Gothár Péter-féle zaklatási ügyre hivatkozva akarnak megszavazni. Ugyanakkor sem a tövényszöveg, sem a hivatalos indoklása, sem a kommunikációs útmutatója nem említi sem Gothárt, sem más zaklatási ügyeket. 

Hétfő estére a Katona József Színház, az Örkény István Színház, a Radnóti Miklós Színház és a Független Előadó-Művészeti Szövetség közös tüntetést szervez, ahol Fullajtár Andrea, Barda Beáta, Farkas Franciska, Mácsai Pál, Pintér Béla és Karácsony Gergely is beszélni fog. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.