Együtt tiltakoznak színészek és nézők az új kulturális törvény ellen

kultúra
2019 december 08., 06:27

Színházi előadásokon és koncerteken tiltakoznak az új törvénytervezet ellen, amely felforgatná a teljes magyar kulturális életet. Szombat este a Katona József Színházban a Nóra és a Holt lelkek után is szolidaritási szelfit készítettek a színészek és a nézők:

Szombaton a Trafóban is tiltakoztak, a Mayberian Sanskülotts koncertjén olvasták fel a petíciót, amit eddig 25 ezren írtak alá. 

A Független Előadó-Művészeti Szövetség kampányában közös kiállásra kérte fel a színházak igazgatóit és a társulatok vezetőit a készülő kulturális átalakítás ellen, amely „alapjaiban írná át a magyar kulturális életet, és ellehetetlenítené számos szervezet és művész tevékenységét.” Pénteken a MU Színházban és a Jurányi Inkubátorházban kérték fel a nézőket, hogy a társulatokkal együtt ők is tiltakozzanak. Hétfő estére a Katona József Színház, az Örkény István Színház, a Radnóti Miklós Színház és a Független Előadó-Művészeti Szövetség közös tüntetést is szervez.

A kormánypártok a Gothár Péter-féle zaklatási ügyre hivatkozva akarják megszavazni a törvényt, amely tovább központosítaná a kultúrpolitikát és sok-sok egyéb lépés mellett miniszteri jóváhagyáshoz kötné az önkormányzati színházak igazgatóinak kinevezését. Ugyanakkor sem a tövényszöveg, sem a hivatalos indoklása, sem a kommunikációs útmutatója nem említi sem Gothárt, sem más zaklatási ügyeket.