Tüntetést szervez hétfő estére a színházakért és a kultúra függetlenségéért a Katona József Színház

politika
2019 december 07., 13:19

A Katona József Színház teljes társulata kiáll az igazgató Máté Gábor mellett. Ezt közleményben tudatták, visszautasítva a kormánypárti politikai támadásokat, és az erre hivatkozva megkezdett kultúrpolitikai központosítást. 

A Katonában kipattant Gothár-féle zaklatási ügy miatt pénteken Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője már többes számban zaklatószínházazni kezdett, és a kultúrfinanszírozás teljes átalakítását követelte. 

link Forrás

A Katona társulata válaszul azt írja: „Szeretnénk világossá tenni, hogy a Gothár-ügyben a vezetőség a társulat egyöntetű támogatásával a hivatalos eljárásrendnek megfelelően járt el, ezt független szakértők bevonásával lefolytatott vizsgálat is igazolta. Felnőtt emberekként színházunkban nyíltan kommunikálunk, semmilyen kényszerítő erő alatt nem álltunk és nem állunk. A színház minden valótlan híresztelés esetén megteszi a szükséges jogi lépéseket. Kijelentjük, hogy a Katona József Színház további működését Máté Gábor személyében látjuk biztosítottnak”. 

A Katona ügye november 19-én pattant ki, amikor a színház bejelentette, hogy valakit kirúgtak, mert munkatársakat zaklatott. Hamarosan kiderült, hogy Gothár Péterről van szó. A színházigazgató, Máté Gábor aztán igyekezett elmagyarázni, hogy miért ilyen furcsán kezelték az ügyet. Ezt az eljárást védik a Katona társulatának tagjai is a közleményben.

«Felháborítónak tarjuk, hogy egy transzparens, de az áldozatokat védő kommunikációnak 2019-ben az lehet a következménye Magyarországon, hogy egy felelős, az eljárásrendnek megfelelően eljáró vezetőt ilyen módon hurcoljanak meg. Határozottan elutasítjuk azokat a rágalmakat, melyek színházunkat - és ezáltal a benne dolgozókat - „zaklatónak”, bűncselekményeket eltussolónak tüntetik fel. Mivel erre hivatkozva a kormányzat épp az egész magyar színházi életet - függetleneket és kőszínháziakat - akarja ellehetetleníteni, arra kérünk mindenkit, aki az általunk képviselt értékek mellett áll, akinek fontos a művészi autonómia és szeretne továbbra is a nézőnk lenni, hogy december 9-én, hétfőn este 18 órakor a Városháza előtt jelenlétével fejezze ki szolidaritását társulatunk és a magyar kulturális élet egésze».

link Forrás

A hétfői tüntetésen felszólal Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésze, Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetője, Farkas Franciska, színész, drámapedagógus, Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója, Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapítója, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.