Jászai Gellért szerint azért marad el a T-Systems felvásárlása, hogy idén is osztalékot tudjanak fizetni

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Miután  a 4iG kedden váratlanul bejelentette, hogy mégsem vásárolja fel a Magyar Telekomtól a T-Systems Magyarországot, a vállalatot vezető Jászai Gellért a visszalépésről a Portfoliónak azt mondta, nem igaz, hogy vevő oldalról a nagytulajdonosok között régóta ne lett volna egyetértés vagy a 4iG más módon szerzett volna befolyást a T-Systems irányításában. A vezérigazgató azt mondta

 „A visszalépésünk mögött inkább olyan dilemmák állnak, mint például az osztalékfizetési politika. Egy ilyen volumenű tranzakcióval járó hitelfelvétel ugyanis hosszú évekre korlátozta volna a 4iG lehetőségeit. Márpedig mi már az idei csúcsév után is osztalékot akarunk fizetni.”

Az informatikai cégben nyáron szerzett irányítói befolyást a korábban Mészáros Lőrinc jobbkezeként számon tartott Jászai, miután 32,02 százalékos részvénycsomagot vásárolt  Mészáros Lőrinc Opus-Konzum birodalmától, így  további ügyletekkel együtt pedig összesen 40,2 százalékos lett a tulajdonrésze. Az ügyletek zárása után Mészáros Lőrinc érdekeltségei, a Konzum PE Magántőkealap 11,63 százalékos, az Opus Global Nyrt. pedig 9,95 százalékos tulajdonnal rendelkeznek majd a társaságban.


Jászai most megjegyezte, hogy  a T-Systems felvásárlása nélkül is reális célnak tekinti, hogy a 4iG a piacvezető cégek közé érjen gazdasági eredményei alapján. A cég egyébként sorra nyeri az állami megbízásokat. Hozzátette, hogy számos olyan pályázatot nyertek, amelyben a T-Systems-szel – vagy más stratégiai partnerrel - konzorciumban vesznek részt. A keddi bejelentés nem változtat ezek megvalósíthatóságán.

A T-Systems felvásárlása százmilliárdos nagyságrendű ügylet, amit a legfelsőbb politikai vezetés hozzájárulása nélkül aligha lehetett volna lebonyolítani. Már csupán abból, hogy a T-Systemsre Jászai adhatott ajánlatot, arra lehetett következtetni, hogy az Orbán Viktor körül kialakult üzleti körökön belüli hatalmi játszma része lehet a felvásárlás: Jászai pár héttel a T-Systems felvásárlásának bejelentése előtt szerzett befolyásoló tulajdont az addig Mészáros Lőrinc felügyelete alatt álló 4iG-ben, erről Rényi Dániel kollégám írt bővebben.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó