Matolcsy szerint a gazdasági csoda titka mindig belül van, nem a külső támogatásokban

POLITIKA
2019 december 11., 11:58

Sikeresnek és eredményesnek nevezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2018-as működését Matolcsy György szerdán az Országgyűlésben. Az MNB 2018-as üzleti jelentésének és beszámolójának vitájában a jegybank elnöke azt mondta: az MNB tavaly, mint ahogyan 2013 óta minden évben, sikeresen és eredményesen működött, mert a törvényben rögzített mindhárom mandátumát teljesítette és pozitív eredményt, nyereséget ért el.

Matolcsy György  szerint a három mandátum teljesítése azt jelenti, hogy 

  • a jegybank óvta az árstabilitást Magyarországon, 
  • fenntartotta és biztosította a pénzügyi stabilitást, 
  • és a támogatta a kormány gazdaságpolitikáját.

Ennek érdekében a jegybank úgynevezett laza monetáris politikát folytatott, ami kedvező volt a gazdaság valamennyi szereplőjének, az államháztartásnak, a befektetőknek, beruházóknak, a munkáltatóknak és munkavállalóknak.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a monetáris tanács döntéséről tartott sajtótájékoztatón a jegybank székházában 2019. március 26-án.
photo_camera Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács döntéséről tartott sajtótájékoztatón a jegybank székházában 2019. március 26-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Kitért arra, hogy a Monetáris Tanács 2018-ban változatlan szinten tartotta az irányadó alapkamat rátát, ezzel stabil és a kiszámítható pénzügyi környezetet teremtett. A sikerekbe még olyan manőverek is belefértek, hogy egy budavári épületet egymás után kétszer vegyenek meg

A jegybank elnöke úgy látja, hogy az MNB 2018-as működése, a sikert és az eredményességet jelző számok együtt azt a fontos közgazdasági és nemzetgazdasági összefüggést bizonyítják, hogy a megoldás belül van. „Minden gazdasági siker minden gazdasági fordulat, végül gazdasági csoda titka mindig belül van, nem a külső támogatásokban, hanem belső erőforrások okos használatában” - fogalmazta meg. 

Szerinte ezt bizonyítja, hogy a MNB programjai, döntései és működése 2013. és 2018. között 10200 milliárd forintot adtak a magyar gazdaság szereplőinek, ami azonos azzal az összeggel, amit az Európai Uniótól kapott Magyarország. (MTI)