A kormány kedvenc püspökét díjazta a közmédia, mert szükség van hétköznapi hősökre

Több 444 videó?
Szeretném

„A mai értékvesztett világunkban az egyházak közéleti szerepe az rendkívül fontos. Szükség van hétköznapi hősökre, szükség van példaképekre, és számunkra püspök úr ilyen” – indokolta Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója,  Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök Duna-díját. A kormány kedvenc püspöke az M5-nek adott interjúban kijelentette:

„A díjat úgy fogom fel, mint egy feladatra való buzdítás, hogy egy kicsit jobban tegyem mindazt, amit teszek.”

A Kiss-Rigó vezette egyházmegye még Lázár Jánostól kapott nagy ajándékot tavaly januárban: a kormány húszmilliárd forintos támogatásról döntött, mert a Szeged–Csanádi Egyházmegye 2030-ban lesz pont ezeréves. Az összeg több mint felét focistadionra költötték: a 8000 férőhelyes Szent Gellért Fórum nevű épület  13,4 milliárd forintból épült. (A Szeged-Csanád Grosics Akadémia jelenleg a 13. helyen áll a másodosztályban.) A püspök kiérdemelte a támogatást:

A Duna-díjat maga Semjén Zsolt, a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes adta át még csütörtökön Kiss-Rigónak. Semjén köszöntőjében elmondta, hogy a püspökre nagy hatással volt Karol Wojtyla, az egykori II. János Pál pápa. 

„Kiss-Rigó László és Karol Wojtyla egyaránt úgy gondolja, hogy a sportnak az embert kell szolgálnia, a futball terápia lehet.”

Semjén szerint Kiss-Rigó „élete imádság és tett”.  Tudja, hogy „a gondviselés nemcsak égi hazát készített számunkra, hanem földi hazát is ajándékoz nekünk”.