Az alapjogi biztos soron kívüli vizsgálatot indít a győri gyerekgyilkosság ügyében

bűnügy
2019 december 17., 17:08

Hivatalból soron kívüli, rendszerszintű vizsgálatot indít Kozma Ákos alapjogi biztos, hogy kiderüljön, hibáztak-e, mulasztottak-e a gyerekvédelmi szervek a vasárnapi győri gyerekgyilkossággal kapcsolatban.

Egy győri lakásban két gyerek holttestét, a közelükben pedig a gyilkosságok után önmagával is végző apjukét találták meg. A rendőrséget a férfi egykori felesége értesítette, miután a volt férjnél láthatáson lévő három gyereke közül csak a legkisebbel tudott beszélni. A férfi nemrég szabadult, az elmúlt éveket börtönben töltötte, mert 2016-ban Szombathelyen kalapáccsal támadt az alvó feleségére, miközben a három gyerek is a lakásban aludt. Akkor öt évre ítélték, de nem tiltották el a gyerekek láthatásától.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közölte: a gyermeki jogok rendszerszintű védelméért külön is felelős alapjogi biztos azért indít hivatalból soron kívüli vizsgálatot, hogy áttekintse, a gyerekeket érő tragédiával kapcsolatban hibáztak-e, mulasztottak-e a gyerekvédelmi szervek, megfelelően működött-e a gyerekvédelmi mechanizmus.

Kozma Ákos tájékozódik, megkeresi az ügyben érintett hatóságokat, hogy feltárja, a konkrét győri esetben elég alapos volt-e az eljárás, szükséges lett volna-e szakemberek felügyelete a kapcsolattartásnál, és megtettek-e mindent a gyerekek jogainak, érdekének és életének védelmében. Az ombudsman a vizsgálata eredményeiről jelentésben számol majd be.

Kozma Ákos alapjogi biztos a Parlamentben 2019. július 2-án.
photo_camera Kozma Ákos alapjogi biztos a Parlamentben 2019. július 2-án. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint fiát és a nevelt lányát ölte meg vasárnap délután Győrben a férfi, aki később öngyilkos lett. Varga Judit igazságügyi miniszter kedden közölte: átfogó kormányzati vizsgálat elrendelését kezdeményezi, hogy egyértelműen kiderüljön, a győri gyerekgyilkosság ügyében mulasztott-e bármelyik állami szerv vagy annak alkalmazottja. (MTI)