Kövér László beiktatta Polt Pétert

2019 december 17., kedd 11:28
146

Miután november 4-én az Országgyűlés újabb kilenc évre megválasztotta, Kövér László házelnök kedden be is iktatta hivatalába Polt Péter legfőbb ügyészt.

Polt Péter és Kövér László Fotó: Legfőbb Ügyészség

A Legfőbb Ügyészség közleménye szerint Kövér beszédében azt mondta,

„az ügyészség függetlensége egyértelműen hozzátartozik az igazságszolgáltatás függetlenségéhez és önállóságához”. Szerinte Polt különösen fontosnak tartja, hogy „az igazságügyi együttműködések terén Magyarország az aktív államok között jelenjen meg, mind Európában, mind azon kívül. Elvárásait saját példájával is megerősíti, hiszen mind az Európa Tanács szakosított szerveiben, mind az Európai Unió legfőbb ügyészeket tömörítő hálózatában kifejezetten tevékeny és proaktív munkát végez. A Visegrádi országok ügyészi szerveivel pedig még sohasem volt olyan kiegyensúlyozott az együttműködésünk, mint az ő nevével fémjelzett időszakokban”.

A beiktatási ünnepség közönsége Fotó: Legfőbb Ügyészség

Ezután Polt is beszélt, aki azt mondta,

az áldozatos munkának köszönhetően Magyarország ügyészsége újra Európa élvonalában van.Ennek alátámasztására Ladislav Hamran, az Európai Unió Ügyészi Szervezete, az EUROJUST elnökének szavait idézte, aki tavaly „köszönetet mondott a magyar ügyészségnek azért az együttműködésért és partnerségért, mely messzemenően hozzájárult az uniós szervezet kiváló eredményeihez. Kifejtette, hogy Magyarország és a magyar ügyészség hatékonyan implementálja az uniós joganyagot, és ennek alkalmazásával nagyszerű eredményeket ért el. Nagyra értékelte Magyarország és a magyar ügyészség proaktív hozzáállását az igazságügyi együttműködésben, amelyet példamutatónak nevezett”.

Polt felidézte Hammersberg Jenő királyi főügyész gondolatait, miszerint

„az ügyész nem látszatra dolgozik, hanem a kötelesség lelkiismeretes kielégítésében találja legfőbb jutalmát”. Polt Péter 2000 és 2006 között egyszer már volt legfőbb ügyész, második megbízását 2010-ben kapta meg, ezt hosszabbította meg az Országgyűlés fideszes többsége újabb kilenc évvel. Ebben a novemberi cikkünkben mi is összeszedtünk 33 érvet arra, miért ő a tökéletes választás a legfőbb ügyész posztjára.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt