Újabb 9 évre főügyésszé választotta a parlament Polt Pétert

POLITIKA
2019 november 04., 17:36
Polt Péter újraválasztott legfőbb ügyész eskütétele az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 4-én.
photo_camera Polt Péter újraválasztott legfőbb ügyész eskütétele az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 4-én. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Áder János javaslatára a kétharmados kormánypárti többség 134 szavazattal hétfőn újabb 9 évre legfőbb ügyésszé választotta Polt Pétert, vagyis az igazságszolgáltatás közreműködőjeként továbbra is ő érvényesíti az állam büntetőigényét. Az újabb ciklusa december 15-én kezdődik.

Polt Péter először 2000-ben, az első Fidesz-kormány idején választották legfőbb ügyésszé, és már abban a hat évben is gyakran megkapta, hogy a Fidesz pártkatonájaként működik. Majd 2010-ban, a Fidesz hatalomra kerülésével újra megkapta a pozíciót, vagyis a mostani már a harmadik ciklusa lesz.

Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelõs igazgatója, Polt Péter legfõbb ügyész, Kövér László, az Országgyûlés elnöke, Mészáros Lõrinc, az MKB Bank résztulajdonosa és Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója beszélget az idei MKB-ösztöndíjak átadóünnepségén az MKB Székházában 2019. október 31-én.
photo_camera Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelõs igazgatója, Polt Péter legfõbb ügyész, Kövér László, az Országgyûlés elnöke, Mészáros Lõrinc, az MKB Bank résztulajdonosa és Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója beszélget az idei MKB-ösztöndíjak átadóünnepségén az MKB Székházában 2019. október 31-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Mivel a legfőbb ügyész újraválasztásához kétharmados többség kell, a jelenlegi legfőbb ügyész mandátuma mindaddig automatikusan meghosszabbodik, amíg a parlament kétharmados többséggel meg nem választja az utódát. Vagyis ha a Fidesz a jövőben véletlenül el is veszthetné a választást, Polt Pétert a mandátuma lejárta után sem lehetne lecserélni, ha a választásokon győztes pártnak nincs kétharmados többsége. Ezt a gyakorlatot a nyáron nyilvánosságra hozott jelentésében az Európa Tanács mellett működő GRECO nevű korrupcióellenes szervezet is bírálta.

Polt Péter újraválasztásának alkalmából összeszedtük azokat a nagy botrány kavaró ügyeket, amikben a legfőbb ügyész mégsem talált semmi gyanúsat:

link Forrás