A Tesco leállította a karácsonyi üdvözlőlapok kínai gyártását tiltott rabmunka miatt

Több 444 videó?
Szeretném

Leállította a Tesco a karácsonyi üdvözlőlapok kínai gyártását, miután egy vasárnapi sajtóbeszámoló szerint a kártyákat a gyártó egy sanghaji börtönben, külföldi rabokkal csomagoltatja. A brit kiskereskedelmi üzletlánc tiltja a beszállítóinak a rabmunka igénybevételét.

Az ügyet a Times tárta fel, miután egy 8 éves dél-londoni kislány kézzel írt üzenetet talált az egyik helyi Tesco üzletben vásárolt karácsonyi lapon. A kicsempészett angol nyelvű üzenet írója közli, hogy ő és társai külföldi rabok a sanghaji börtönben, és akaratuk ellenére kényszerítik őket munkára. Az illető kéri az üzenet megtalálóját, hogy értesítse az emberi jogi szervezeteket, és vegye fel a kapcsolatot Peter Humphrey-val.

A kislány apja közösségi oldalakon felkutatta, hogy Peter Humphrey brit újságíró, aki maga is 2 évet töltött ugyanabban a sanghaji börtönben. Humphrey, akihez az üzenetet tartalmazó karácsonyi lapot a kislány családja eljuttatta, a Timesban megírta, hogy korábban vállalati csalások feltárásán dolgozott Sanghajban, és 2013-ban a tevékenysége miatt feldühödött kínai hatóságok koholt vádak alapján, bírósági eljárás nélkül, kínai-amerikai feleségével együtt 23 hónapra bebörtönözték.

Humphrey a vasárnapi brit lapban közölt cikkében azt írja: nem tudja, hogy kik csempészték ki az üzenetet a Tescónak gyártott karácsonyi lapon, de nincs kétsége afelől, hogy a sanghaji börtön olyan rabjairól van szó, akik ismerték őt, mielőtt 2015 júniusában szabadult.

A Tesco a legnagyobb brit kiskereskedelmi üzlethálózat, és a karácsonyi üdvözlőlapok értékesítésének bevételéből évi 300 ezer fonttal (117 millió forinttal) támogatja három brit egészségügyi jótékonysági szervezet, a British Heart Foundation, a Cancer Research UK és a Diabetes UK tevékenységét.

A Tesco friss hivatalos nyilatkozatában közölte, hogy „gyűlöletesnek” tartja a rabokkal végeztetett munkát, és soha nem járulna hozzá, hogy beszállítói láncolatának vállalatai ilyen munkát vegyenek igénybe. A cég közölte azt is, hogy megdöbbenéssel értesült a cikkben foglaltakról, azonnali hatállyal felfüggesztette az együttműködést azzal a gyárral, amelyik a karácsonyi üdvözlőkártyákat készíti, és vizsgálatot indított az ügyben. A vizsgálat idejére a Tesco kivonta a forgalomból az érintett üzemben készült üdvözlőlapokat.

A közlemény szerint a Tesco átfogó ellenőrzési rendszert működtet, a szóban forgó termelőüzemben legutóbb a múlt hónapban tartott ellenőrzést, és nem találta nyomát annak, hogy a cég megsértette volna a Tesco által a rabmunka igénybe vételére érvényben tartott tilalmat. A Tesco közölte, azonnal és végleg törli a beszállítói listáról azokat a cégeket, amik megsértik ezt a tilalmat. (MTI)