Vesztett a bíróságon a hiú francia séf, aki beperelte a Michelin-kalauzt, mert elvettek tőle egy csillagot

Az év utolsó napján ért véget egy meglehetősen méltatlan francia történet, melynek egy hiú séf, Marc Veyrat és a Michelin-kalauzt készítő szakemberek voltak a főszereplői. Veyrat azért ment bíróságra, mert azt akarta, ítélet kötelezze arra a kiadót, hogy indokolják meg, miért vettek el tőle egy Michelin-csillagot (az éttermének összesen három volt, abból lett a döntés után kettő). 

Marc Veyrat, amikor még szerette a MichelintFotó: JACQUES DEMARTHON/AFP

Kedden aztán a bíróság ítéletet hozott, elutasították a séf kérését - erről az AFP hírügynökség számolt be. Az indoklás szerint Marc Veyrat nem tudta meggyőzően bizonyítani, hogy bármiféle kára származott volna abból, hogy vendéglőjét leminősítették. Étterme, a Francia Alpokban található Maison des Bois még 2019 januárjában vesztette el egyik csillagát. A döntést Veyrat tévedésnek minősítette. 

A séf azt követelte, a Michelin-kalauz bíráit kötelezzék arra, hogy adják át neki jegyzeteiket. Ha a bíróság ebbe belement volna, az valószínűleg lavinát indított volna el a fine-dining univerzumban, ahol Veyrat-n kívül is elég sok sértett séf van. 

A 69 éves séf azt állította, miután megfosztották a csillagtól, depressziós lett. Pénzt nem akart, csak egyetlen jelképes eurós kártérítést kért. Mindhiába.

Az étteremkalauz igazgatója, Gwendal Poullennec márciusban egyebek között azzal magyarázta döntésüket, hogy az étlapon található fésűskagyló helyett a Genfi-tóból származó menyhalmájat tálaltak fel, és brit cheddar sajtot tettek az egyik ételbe, holott Veyrat folyton azzal henceg, hogy csak szülőföldjén készített sajtokat használ. 

A fekete fedora kalapjáról közismert Veyrat egy síbaleset miatt kilenc évig feladni kényszerült munkáját, majd visszatérése után nem sokkal étterme tűz martaléka lett. Három évvel később azonban már Michelin-csillagot kapott.
Richard Malka, a Michelin-kalauz ügyvédje szerint a bírósági döntés megerősítette a bírálat jogának szabadságát és azt, hogy a Veyrat által előadott sérelem "képzelt és alaptalan volt".

Veyrat a tárgyalás után azt mondta az AFP tudósítójának, hogy nincs szüksége a Michelin elismerésére. "Nincs szükségünk rájuk. Soha nem voltunk még ennyire tele. Még karácsony és újév között is minden asztalunk foglalt". Sőt, már ott tart, hogy kijelentette, reméli, hogy az összes csillagát elveszik.

A séfet néhány nappal novemberi meghallgatása előtt válogatta be a Gault & Millau kalauz az haute cuisine 10 halhatatlan alakja közé.

(AFP, MTI))

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó