A Hezbollah vezetője szerint ki fogják űzni az amerikai katonákat a Közel-Keletről

2020 január 5., vasárnap 18:13

Megfenyegette a Közel-Keleten állomásozó amerikai katonákat Haszan Naszralláh, a Hezbollah libanoni síita szervezet vezetője vasárnap Bejrútban. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok hadserege megfizet Kasszem Szulejmáni iráni tábornok megöléséért, és koporsóban fognak hazatérni az amerikai katonák a Közel-Keletről.

Fotó: -/AFP

A radikális szervezet vezetője beszélt arról is: nemcsak Iránnak, de a szövetségeseinek is kötelessége, hogy választ adjanak erre a tettre. "Az amerikai hadsereg ölte meg őket (Szulejmánit és Muhandiszt), és ezért meg fog fizetni", az amerikai civileknek azonban nem eshet bántódásuk, mert az csak Donald Trump érdekét szolgálná - mondta el Naszralláh.

Az amerikai haderő pénteken Bagdad közelében célzott támadással megölte Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát és az Irán-barát Népi Mozgósítási Erők síita milícia vezetőjét, Abu Mahdi al-Muhandiszt. 

Az iráni Forradalmi Gárda által 1982-ben alapított libanoni Hezbollah vezetője kijelentette, hogy igazságos büntetést terveznek a közel-keleti amerikai katonai jelenlétre, a célpontok között említette az amerikai katonai bázisokat, hadihajókat, illetve a katonákat. "Amikor elkezdik az amerikai katonák és tisztek koporsóit az Egyesült Államokba szállítani, Trump és kormánya rá fog döbbeni, hogy valójában elvesztették a térséget és a voksolást is" - utalt a Hezbollah-vezető a 2020-as amerikai elnökválasztásra.

Naszralláh a Hezbollah által az amerikai tengerészgyalogosok bejrúti laktanyája ellen 1983-ban elkövetett, 241 életet követelő pokolgépes merényletre, valamint az ugyanabban az évben a bejrúti amerikai nagykövetség elleni támadásra utalva elmondta, hogy jelenleg jóval nagyobb számban állnak rendelkezésre lehetséges önkéntes merénylők, mint a múltban.

Irán "az ellenállás tengelyének" nevezi a támogatását élvező palesztin milíciákat, illetve iraki, szíriai, jemeni és libanoni szervezeteket, valamint a damaszkuszi vezetést.  "Mindannyiunknak igazságos megtorlásra kell törekednünk a térségünkben és országainkban" - tette hozzá Naszralláh egy nagygyűlésen Bejrút egyik déli külvárosában, amelyet a Hezbollah ellenőriz.

A megmozduláson résztvevők közül egyesek azt skandálták, hogy "halál Amerikára", s a Hezbollah sárga zászlajait és transzparenseket tartottak fel Szulejmáni arcképével. a Hezbollahot az Egyesült Államok terrorszervezetként tartja nyilván.

Naszralláh kijelentette: a tábornok megölése új fejezetet nyit a Közel-Kelet történetében. Az amerikai hadsereg elleni támadások a térségbéli erőiket arra fogják kényszeríteni, hogy "megszégyenítve, megverten és borzalommal eltöltve vonuljanak vissza ... , ahogy ez a múltban is történt". A Reuters hírügynökség felidézte, hogy az 1983-as terrortámadásokat követően 1984-ben vonták ki a Libanonban állomásozott amerikai katonákat. (MTI, Reuters)