Százezrek tolonganak Szulejmani búcsúztatóján Teheránban

külföld
2020 január 06., 09:03
Tömegek búcsúztatták a csütörtökön meggyilkolt Kasszem Szulejmanit Irán fővárosában, Terheránban.
photo_camera Tömegek búcsúztatták a csütörtökön meggyilkolt Kasszem Szulejmanit Irán fővárosában, Terheránban. Fotó: ATTA KENARE/AFP

Százezrek gyűltek össze hétfőn Teherán utcáin a csütörtök éjjel dróncsapással meggyilkolt Kasszem Szulejmani iráni kémfőnök temetésén. A szertartáson az imát Szulejmani személyes barátja, Hamenei nagyajatollah, Irán első számú vezetője vezette. Hamenei a felvételek alapján el is sírta magát barátja elvesztése feletti bánatában.

A 62 éves korában meggyilkolt Szulejmani a Közel-Kelet jelenének tán legmeghatározóbb figurája volt, ő tette középhatalommá Iránt. Az amerikai hadsereg különleges erői csütörtökön a bagdadi nemzetközi reptér mellett mértek rá csapást. Meggyilkolását azzal indokolták, hogy Szulejmani amerikaiak elleni csapásokat készített éppen elő. Az iraki kormány szerint Szulejmani éppen őket kereste volna fel, hogy átadja Irán válaszát Szaúd-Arábiának. Szaúd-Arábia Irán legnagyobb térségbeli riválisa, a két ország között iraki közvetítéssel folytak egyeztetések.

Az iráni legfelsőbb vezetés, középen Hamenei nagyajatollahhal Szulejmani lelki üdvéért imádkozik.
photo_camera Az iráni legfelsőbb vezetés, középen Hamenei nagyajatollahhal Szulejmani lelki üdvéért imádkozik. Fotó: -/AFP

Az iráni állami tévé közvetítései szerint "milliók" vettek részt a temetésén. A BBC nem tudta független forrásból hitelesíteni az állítást, de a sugárzott felvételek alapján nem túlzás több százezres tömegről beszélni. Szulejmani koporsóját kézről kézre adták a tömeg feje felett, miközben felharsant az ilyenkor megszokott "halál Amerikára" kórus is.

A temetésen megszólalt Szulejmani lánya, Zeinab Szulejmani is. "Bolond Trump, ne gondold, hogy apán mártírhalálával mindennek vége" - üzente, és "sötét napokat" jósolt az Egyesült Államoknak.

Szulejmanit Teheránban csak búcsúztatják, az itteni szertartás után holttestét Kumba, a síita vallás egyik iráni központjába szállítják, mielőtt szülővárosában, Kermanban kedden végső nyugalomra helyeznék.

Szulejmani meggyilkolására eddig viszonylag visszafogott válaszokat adott Irán - igaz, még tart a gyászidőszak. Ezidáig csak a legvárhatóbb lépéseket tették meg:

(Via BBC)