Irán teljesen felmondja az atomalkut

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Közleményben jelentette be az iráni vezetés, hogy mostantól egyetlen megkötést sem vesznek figyelembe, melyet a 2015-ös atomalku tartalmazott, és melyek többek között az urándúsítás mértékét szabályozták, illetve kitért arra is, hogy milyen anyagoknak lehet birtokában az ország és ott milyen fejlesztések történhetnek, írja a BBC

A bejelentésre azután került sor, hogy a kormány tanácskozott Teheránban. A lépés az Egyesült Államok által Kasszem Szulejmani ellen elkövetett merényletre adott válasz. Az atomalku részleteiről korábban hosszabban is írtunk. 

Irán az elmúlt években egyoldalúan már fokozatosan feszegette a korábbi megállapodás határait, miután Donald Trump vezetésével az Egyesült Államok 2018-ban kilépett a Barack Obama elnök által megkötött megállapodásból. A megállapodást az európai hatalmak próbálták egybentartani, több-kevesebb sikerrel: Irán tavaly májusban jelentette hogy növelni fogja a dúsított uránium termelését. Azóta már nagyobb mennyiséggel rendelkeztek, mint amit a megállapodás lehetővé tett a számukra. 

Augusztusban pedig azt jelentették be, hogy az urándúsítás eddigi 3,67 százalékos koncentrációját emelik feljebb. Az előzetes várakozások szerint 5 százalékra. Ez még mindig messze van a fegyverekhez használt koncentrációtól, amely 90 százalék fölött van.