Németország kivonja csapatai egy részét Irakból

külföld
2020 január 07., 07:19

Németország kivonja iraki csapatai egy részét a növekvő feszültségek miatt, közölte Heiko Maas külügy- és Annegret Kramp-Karrenbauer honvédelmi miniszter. Ez azt jelenti, hogy az Irakban állomásozó 130 német katonából 30-at ideiglenesen Jordániába és Kuvaitba helyeznek át. Ők eddig Bagdadban és Tadzsiban teljesítettek szolgálatot, elsősorban az iraki csapatok kiképzésével foglalkoztak, a többiek az ország északi részén, Iraki Kurdisztánban maradnak.

photo_camera Kramp-Karrenbauer miniszter és Irakban szolgáló német katonák Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance/AFP

Az iraki parlament vasárnap szavazott meg egy határozatot arról, hogy a külföldi haderők hagyják el az országot. Maas a ZDF-nek azt mondta, tiszteletben tartják a kormány döntését, de a csapatok gyors távozása az Iszlám Állam újbóli megerősödésével fenyeget. A részleges kivonulásról szóló, a törvényhozásnak megküldött levélben a két miniszter azt írja, készen állnak, hogy folytassák az irakiak támogatását, ha ők is ezt akarják, és a helyzet lehetőséget ad rá.

Egy hétfőn kiszivárgott levél szerint az Egyesült Államok meg is kezdte a felkészülést a kivonulásra, de ezt hivatalosan egyelőre nem erősítették meg. A közel-keleti helyzet az után vált ismét különösen kiélezetté, hogy az amerikaiak pénteken Bagdadban megölték Kasszem Szulejmani Iráni kémfőnököt. (Reuters, Deutsche Welle)