Amerikai sajtóértesülések szerint Irán lőtte le véletlenül az ukrán repülőgépet

Amerikai sajtóértesülések szerint Irán lőtte le véletlenül azt az ukrán repülőt, amely szerdán zuhant le Teherán közelében. Az utasszállítón 176 ember utazott, senki nem érte túl a becsapódást. 

Fotó: Sputnik

A CBS értesülései szerint amerikai tisztviselők meggyőződése, hogy az Ukrainian International Airlines Boeing 737-800-as repülőgépét egy rakéta találta el. 

Ukrajna már korábban jelezte, hogy vizsgálják, rakétatámadás okozhatta-e a gép vesztét. Irán ezt a lehetőséget kizárta. A zuhanás csak pár órával azután történt, hogy Irán rakétatámadást intézett két Irakban lévő amerikai bázis ellen.

A CBS amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy műholdkfelvételen volt látható a két rakétakilövés fénye, melyet a robbanás követett. 

A Newsweek pedig egy Pentagonban dolgozó, illetve egy amerikai hírszerző forrásra , illetve iraki hírszerzők beszámolóira ír arról, hogy a feltételezések szerint egy orosz gyártmányú Tor rakéta okozta a repülőgép vesztét. 

Irán szerda délután már közölte, hogy a lezuhant gép feketedobozát nem fogják átadni az amerikai Boeing-nek, akkor azonban nem volt világos, hogy a doboz tartalmát ki elemezheti majd ki. (BBC)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.