Amerikai sajtóértesülések szerint Irán lőtte le véletlenül az ukrán repülőgépet

külföld
2020 január 09., 17:26
comments 321

Amerikai sajtóértesülések szerint Irán lőtte le véletlenül azt az ukrán repülőt, amely szerdán zuhant le Teherán közelében. Az utasszállítón 176 ember utazott, senki nem érte túl a becsapódást. 

photo_camera Fotó: Sputnik

A CBS értesülései szerint amerikai tisztviselők meggyőződése, hogy az Ukrainian International Airlines Boeing 737-800-as repülőgépét egy rakéta találta el. 

Ukrajna már korábban jelezte, hogy vizsgálják, rakétatámadás okozhatta-e a gép vesztét. Irán ezt a lehetőséget kizárta. A zuhanás csak pár órával azután történt, hogy Irán rakétatámadást intézett két Irakban lévő amerikai bázis ellen.

A CBS amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy műholdkfelvételen volt látható a két rakétakilövés fénye, melyet a robbanás követett. 

A Newsweek pedig egy Pentagonban dolgozó, illetve egy amerikai hírszerző forrásra , illetve iraki hírszerzők beszámolóira ír arról, hogy a feltételezések szerint egy orosz gyártmányú Tor rakéta okozta a repülőgép vesztét. 

Irán szerda délután már közölte, hogy a lezuhant gép feketedobozát nem fogják átadni az amerikai Boeing-nek, akkor azonban nem volt világos, hogy a doboz tartalmát ki elemezheti majd ki. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.