Irán beismerte az ukrán utasszállító lelövését

"Megbocsáthatatlan hibát" vétett a hadseregük, ismerte el napokig tartó tagadás után az iráni kormány. Tájékoztatásuk szerint "emberi hiba" miatt, nem szándékosan, de az iráni légvédelem lőtte le szerda hajnalban az ukrán légitársaság Teheránból felszállt Boeingjét a fedélzetén 167 utassal és 9 fős személyzettel.

A szerdán lelőtt ukrán gép roncsai Teherán külterületén. A gépen 176-an tartózkodtak, valamennyien életüket vesztették.Fotó: ROUHOLLAH VAHDATI/AFP

Irán a kezdetben tagadta, hogy így történt volna, de a nyugati szövetségesek titkosszolgálatai egyre több bizonyítékot találtak erre. Így végül az iráni hadsereg is beismerésre kényszerült. Közleményüket szombat reggel adta le az állami televízió, ezt Irán elnökének személyes bocsánatkérése követte:

"Az Iráni Iszlám Köztársaság nagyon bánja ezt a katasztrofális hibát. Gondolataim a gyászoló családokkal vannak, imádkozom értük, és legmélyebb részvétemet kívánom" - írta tweetjében,

amiben beidézte a hadsereg belső vizsgálatának megállapításait az emberi mulasztás okozta katasztrofális hibáról. Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter szintén a Twitteren "szomorú napnak" nevezte a mait, majd elismételte a hadsereg emberi mulasztásról szóló állítást. Csak ő megtoldotta azzal, hogy a katasztrófához vezető emberi mulasztás "az amerikai kalandvágy okozta krízis közepette" történt, vagyis igyekezett az Egyesült Államokra tolni a felelősséget.

Ez a beismerés persze további kérdéseket vet fel. Legfőképpen azt, hogy ha a légvédelmük riadókészültségben volt, és amerikai megtorlócsapásokra számítottak az amerikai hadsereg két iraki bázisára mért rakétacsapás után, akkor miért nem zárták le Teherán nemzetközi repterét és Irán légterét. Ráadásul a beismeréssel saját vezető tisztviselőiket is meghazudtolták: Ali Abedzadeh, az iráni légügyi hivatal vezetője még pénteken is "bizonyossággal" állította, hogy a gép nem rakétatalálat miatt zuhant le.

Az ukrán légitársaság 752-es számú járata, egy Boeing 737-es Teherán külterületén zuhant le felszállás közben szerda hajnalban, nem sokkal azután, hogy az iráni Forradalmi Gárda rakétatámadásokkal torolta meg vezetőjük, Kasszem Szulejmani múlt heti meggyilkolását.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó