Irán beismerte az ukrán utasszállító lelövését

külföld
2020 január 11., 06:38

"Megbocsáthatatlan hibát" vétett a hadseregük, ismerte el napokig tartó tagadás után az iráni kormány. Tájékoztatásuk szerint "emberi hiba" miatt, nem szándékosan, de az iráni légvédelem lőtte le szerda hajnalban az ukrán légitársaság Teheránból felszállt Boeingjét a fedélzetén 167 utassal és 9 fős személyzettel.

A január 8-án lelőtt ukrán gép roncsai Teherán külterületén. A gépen 176-an tartózkodtak, valamennyien életüket vesztették.
photo_camera A szerdán lelőtt ukrán gép roncsai Teherán külterületén. A gépen 176-an tartózkodtak, valamennyien életüket vesztették. Fotó: ROUHOLLAH VAHDATI/AFP

Irán a kezdetben tagadta, hogy így történt volna, de a nyugati szövetségesek titkosszolgálatai egyre több bizonyítékot találtak erre. Így végül az iráni hadsereg is beismerésre kényszerült. Közleményüket szombat reggel adta le az állami televízió, ezt Irán elnökének személyes bocsánatkérése követte:

"Az Iráni Iszlám Köztársaság nagyon bánja ezt a katasztrofális hibát. Gondolataim a gyászoló családokkal vannak, imádkozom értük, és legmélyebb részvétemet kívánom" - írta tweetjében,

amiben beidézte a hadsereg belső vizsgálatának megállapításait az emberi mulasztás okozta katasztrofális hibáról. Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter szintén a Twitteren "szomorú napnak" nevezte a mait, majd elismételte a hadsereg emberi mulasztásról szóló állítást. Csak ő megtoldotta azzal, hogy a katasztrófához vezető emberi mulasztás "az amerikai kalandvágy okozta krízis közepette" történt, vagyis igyekezett az Egyesült Államokra tolni a felelősséget.

Ez a beismerés persze további kérdéseket vet fel. Legfőképpen azt, hogy ha a légvédelmük riadókészültségben volt, és amerikai megtorlócsapásokra számítottak az amerikai hadsereg két iraki bázisára mért rakétacsapás után, akkor miért nem zárták le Teherán nemzetközi repterét és Irán légterét. Ráadásul a beismeréssel saját vezető tisztviselőiket is meghazudtolták: Ali Abedzadeh, az iráni légügyi hivatal vezetője még pénteken is "bizonyossággal" állította, hogy a gép nem rakétatalálat miatt zuhant le.

Az ukrán légitársaság 752-es számú járata, egy Boeing 737-es Teherán külterületén zuhant le felszállás közben szerda hajnalban, nem sokkal azután, hogy az iráni Forradalmi Gárda rakétatámadásokkal torolta meg vezetőjük, Kasszem Szulejmani múlt heti meggyilkolását.