„Ján Kuciak megölésével akart példát statuálni a gyilkosság megrendelője”

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Egy volt szlovák titkosszolgálati vezető vallomásában az állította, hogy a Jan Kuciak oknyomozó újságíró és barátnője megölésével vádolt nagyvállalkozó azért rendelte meg a gyilkosságot, hogy ezzel példát állítson a többi, utána szaglászó újságírónak - írja az MTI a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség információ alapján. 

Peter Tóth, a szlovák titkosszolgálat egykori vezetője a szerdai tárgyaláson azt mondta, hogy a gyilkosság megrendeléssel gyanusított  Marián Kocner gyűlölettel beszélt Kuciakról, mert meggyőződése volt, hogy a fiatal újságírót valaki ráuszította.

Tóth szerint a nagyvállalkozó egy alkalommal azt mondta: jó lenne egy újságírót megölni, mert akkor a többiek megijednének.Peter Tóth a kilencvenes évek második felében liberális újságíróként vált ismertté, később pedig a Dzsurina-kormány alatt a titkosszolgálat vezetőjévé nevezték ki. Most azért szerepel a tanúk között, mert Kocner ismerőse volt, sőt együtt állítottak össze egy listát arról a 28 újságíróról, akiknek megfigyeltetésére megbízást adott neki a nagyvállalkozó. Tóth biztosan állítja, hogy a bűncselekményt Kocner tervelte ki és adta parancsba Alena Zsuzsová-nak a gyilkosságot, aki összekötő szerepet játszhatott a megrendelő és az elkövetők között. 

Kuciakot és barátnőjét két évvel ezelőtt gyilkolták meg Nagymácsédon lévő családi otthonukban, ami hatalmas indulatokat váltott ki az országban. Az ügy tárgyalása hétfő óta tart. Kocnert az újságíró megölésén kívül egy korábban elkövetett másik gyilkossággal, illetve többrendbeli engedély nélküli fegyvertartással vádolják.

Az ügynek további négy vádlottja van:  Tomas Szabó és társa, Miroslav Marcek,akik már korábban beismerték, hogy elkövették a gyilkosságot, valamint Alena Zsuzsová, aki valószínűleg az összekötő volt. A negyedik vádlott, Andruskó Zoltán, aki ugyancsak közvetített a gyilkosság megrendelésében, őt már egy másik tárgyaláson 15 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó