A Duma támogatta Mihail Misusztyin miniszterelnöki kinevezését

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Megszavazta Mihail Misusztyin miniszterelnöki kinevezését csütörtökön az orosz parlament alsóháza, Vlagyimir Putyin elnök pedig rendeletben véglegesítette is ezt.

A jelöltet 383 képviselő támogatta, 41 pedig tartózkodott. Nemmel senki sem szavazott, a 450 képviselő közül több az alkotmányozó munkatanács tagjaként maradt távol a szavazással egy időben megtartott tanácskozás miatt, amelyen részt vett Putyin is.

A négy parlamenti frakció közül a kormányzó Egységes Oroszország és a magát szociáldemokratának pozicionáló Igazságos Oroszország egyhangúlag, a nacionalista Liberális Demokrata Párt pedig többségében támogatta. A kommunisták előre jelezték, hogy tartózkodni fognak.

Az állami dumának (az alsóháznak) a hatályos alkotmány értelmében jelenleg véleményezési joga van, kinevezési ügyekben döntési joga várhatóan csak a Putyin által szerdán kezdeményezett alaptörvény-reform után lesz.

Vjacseszlav Vologyin házelnök a csütörtöki plenáris ülésen közölte: Misusztyinnak az állami dumában folytatott konzultációk során azt tanácsolták, hogy az előző kormány több tagját tartsa meg. Az RBK gazdasági lap Vologyin egyik tanácsadójára hivatkozva azt írta, hogy a honatyák a munkaügyi, az egészségügyi, a kulturális és a közoktatási tárca működésével kapcsolatban komoly kifogásokat emeltek.

Misusztyin a szavazást megelőzően elmondott beszédében kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnök szerdai üzenetét „a szociális igazságosság hagyományos értékeken alapuló és az emberek felé forduló” programként kell értelmezni.

„Az első helyen áll a gyerekekről, a családról, a jólétről és a növekedésről, az életminőség javításáról való gondoskodás” - mondta.

A kormányfőjelölt kilátásba helyezte a nemzeti fejlesztési projektek  felgyorsítását, és közölte, hogy a munkákért a kormánytagok személyesen felelnek majd. Szerinte a megvalósításokhoz szükséges eszközök - 450 milliárd rubel (kb. 2182,5 milliárd forint) - a makrogazdasági stabilitásnak köszönhetően rendelkezésre állnak.

Az 54. életévét márciusban betöltő miniszterelnököt technokratának tartják. Kinevezésével kapcsolatban több orosz lap is azt írta, hogy egyetlen hatalmi csoportosuláshoz sem tartozik, mindenkivel rendezett a viszonya, és kifejezetten jóban van az elnöki hivatal második emberével, a vezetői káderutánpótlást felügyelő Szergej Kirijenkóval, aki korábban maga is volt már kormányfő.

Misusztyin az orosz parlamentbenFotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

A közgazdaságtudományi doktorátussal rendelkező Mihail Misusztyin 1998-ban lépett állami szolgálatba, és 2010 óta áll az adóhatóság élén, ahol korábban más vezető funkciókat is betöltött.

Az újdonsült kormányfő korábban más gazdasági szerveknél is fontos pozíciókat töltött be. 1999-2004-ben adó- és illetékügyi miniszterhelyettes volt, majd az ingatlan-nyilvántartási ügynökséget irányította, 2007-2008-ban pedig a különleges gazdasági övezetek irányítását ellátó szövetségi ügynökség vezetőjeként dolgozott.

A magánszférában 2008 és 2010 között az UFG Capital Partners elnöke és az UFG Asset Management befektetési alap társvezetője volt.

Misusztyin 1989-ben mérnök-rendszertechnikusként diplomázott a moszkvai szerszámgépipari egyetemen (SZTAKIN), 2003-ban a Georgij Plehanov nevét viselő közgazdasági akadémián szerzett doktori címet, 2010-ben pedig a kormányzati népgazdasági akadémián doktorált adóigazgatásból. Több tudományos és tanácsadó testület tagja.

Az új orosz kormányfő nős, három fiú apja. Játékosként és tisztségviselőként elkötelezett a jégkorongsport iránt. (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem