Harrach szerint a KDNP tuti bejutna egyedül is a parlamentbe, ha a Fidesz nélkül indulnának

POLITIKA
2020 január 16., 20:01

„Nem lenne értelme külön indulni, bár hozzáteszem, hogy van a KDNP-nek akkora támogatottsága, hogy ha ez valamilyen ok miatt megtörténne, akkor megugornánk az 5 százalékos küszöböt” - mondta Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője az RTL Híradó kérdésére. Az RTL azért kérdezte a politikust, mert a KDNP a Fidesszel együtt támogatta a Házszabály módosítását, ami szerint a jövőben csak a választáson országos listát állító és mandátumot szerző ugyanazon párt képviselői alakíthatnak majd frakciót a parlamentben.

Ez alapján szigorúan értelmezve a KDNP-nek is országos listát kellene állítania 2022-ben ahhoz, hogy frakciója lehessen a parlamentben, de várhatóan úgysem így értelmezik majd az új passzust.

A KDNP egyébként utoljára 1998-ban indult önállóan a választáson, akkor 3 százalékot szereztek, nem jutottak be a parlamentbe. Harrach ehhez képest a sajtótájékoztatón nem erről a választásról emlékezett meg, hanem az 1994-esről, amin a KDNP 21, míg a Fidesz csak 20 képviselőt tudott a parlamentbe juttatni, igaz, a Fidesz akkor még liberális párt volt.

A Fidesz és a KDNP azért írta át a Házszabályt, mert bele vannak betegedve abba, hogy a Párbeszéd frakciót alakíthatott a parlamentben úgy, hogy egy MSZP-s és egy független képviselőnek kellett ehhez beülnie hozzájuk. Az új Házszabály már érvényes, így viszont a közelgő dunaújvárosi időközi választás győztesére is alkalmazni kell. Ezen a választáson a Fidesz nem indított saját jelöltet, egy „független” politikust támogat, aki így, ha nyer, sem ülhet be a Fidesz-frakcióba.