Nyomoz a rendőrség az egyik legnagyobb egészségügyi kartellügyben

Versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban gyanújával nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az „Egészségügyi eszközök energia-megtakarítást célzó beszerzésének támogatása” nevű EU-s pályázat ügyében. Ez abból a válaszból derül ki, amit Polt Péter legfőbb ügyész küldött Hadházy Ákos független parlamenti képviselő kérdéseire.

A Gazdasági Versenyhivatal 2016-ban kezdte vizsgálni a pályázathoz tartozó közbeszerzéseket, míg végül januárban 1,6 milliárd forintos bírságot szabott ki 21 cégre. Az eljárás részleteiről még 2018-ban írtunk részletesen. 

Hadházy arra volt kíváncsi, hogy

  • érkezett-e feljelentés a Versenyhivatal eljárása alá vont cégeket vagy a közbeszerzések ajánlatkérőit, lebonyolítóit érintően,
  • ha igen, kik tették a feljelentést, és mi lett ezeknek a sorsa,
  • milyen bűncselekmények elkövetésének gyanújával folytak (folynak) az esetleges nyomozások, mely nyomozóhatóságnál és milyen ügyszámon,
  • van-e gyanúsítottja az esetleges nyomozásoknak,
  • ha nincs nyomozás, nem gondolja-e indokoltnak büntetőeljárás megindítását.

Azon túl, hogy a rendőrség nyomoz, Polt válaszából annyi derült ki, hogy a büntetőeljárási törvény 2018-as módosítása óta az ügyészségnek csak felügyeleti joga van a nyomozás felderítési szakaszában. Irányítási jogköre csak akkor lesz, ha kihallgatták a gyanúsítottakat, erre viszont még nem került sor. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó