A kínaiakat megsértő magyar olimpiai bajnok gyorskorcsolyás nem indulhat a hazai rendezésű Európa-bajnokságon

sport
2020 január 17., 17:34

Nem lesz ott a debreceni rövid pályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon az olimpia bajnok Burján Csaba - írja a Nemzeti Sport. Burján még december elején posztolt az Instagramra egy F*ckin China feliratú videót, mert felidegesítette, hogy milyen sor kigyózott a sanghaji reptéren. Burján a válogatottal érkezett a kínai világkupa versenyre.

link Forrás

A poszt annyira felháborította a válogatott kínai edzőjét,  Csang Csing Linát, hogy lemondott. Indoklása szerint:  „Nem tudom tolerálni, hogy egy magyar gyorskorcsolyázó, aki ráadásul olimpiai bajnok, rasszista megjegyzést tegyen Kínára”.

Burján posztja miatt a magyar szövetség azonnal bocsánatot kért, hazarendelte a váltóban olimpiai bajnokságot nyert sportolót és fegyelmit indított ellene. 

Annak ellenére, hogy mindez december másodikán történt, a fegyelmi eljárás nem zárult le. Ez ugyan a jövő héten megtörténhet, de Burján a hazaküldése óta nem látogathatta a válogatott edzéseit. Így biztosan nem lesz ott a január 24. és 26. között Debrecenben rendezett Európa-bajnokságon. Ezt Telegdi Attila, a MOKSZ gyorskorcsolya-ágazatának sportigazgatója is megerősítette a lapnak.

A válogatott edzéseit Csang Csing Lina vezetőedző irányított az elmúlt hetekben, de az ő ügye sem rendeződött még. A kínai tréner lemondását a szövetség elnöksége nem fogadta el, tárgyalásokat kezdtek a szakemberrel, de azok még nem zárultak le.