Putyin nem szólt előre a tervéről a kormánytagoknak

külföld
2020 január 17., 06:22

Csak Putyin legbelsőbb köreiben tudtak az elnök terveiről, a kormánytagokat is meglepetésként érte a kormány lemondása - írja a Guardian. A lap szerint a minisztereket egy váratlanul összehívott értekezleten értesítették arról, hogy mindannyiuknak le kell mondaniuk. 

Vlagyimir Putyin 2020. január 16-án
photo_camera Vlagyimir Putyin 2020. január 16-án Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

„Sokként érte a kormánytagokat” - mondta Konstantin Gaaze, egy moszkvai székhelyű politikai elemző. „Nem tudták, mi készül, még akkor sem, amikor a mítingre hívta őket az elnök és a miniszterelnök”.

Mint ismert, szerdán lemondott a 2012 óta miniszterelnök Dmitrij Medvegyev és teljes kormánya, nem sokkal később az elnök már az utódját jelentette be. Az új miniszterelnök Mihail Misusztyin, a Szövetégi Adószolgálat vezetője lesz.

Putyin bejelentette, hogy az alkotmányt úgy módosítaná, hogy elnökké csak olyan személy választható, aki 25 évig megszakítás nélkül Oroszországban élt, és akinek sohasem volt más állampolgársága, miközben indítványozta, hogy kikerüljön az alkotmányból az a kitétel, hogy valaki egymást követően legfeljebb csak két ciklus erejéig tölthesse be az elnöki tisztséget Oroszországban. 

Az Euronews elemzői szerint Putyin a javaslattal azt készítheti elő, hogy a 2024-ig szóló elnöki ciklusa után átül a miniszterelnöki székbe, ahogy tette 2008 és 2012 között.