Putyin nem szólt előre a tervéről a kormánytagoknak

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Csak Putyin legbelsőbb köreiben tudtak az elnök terveiről, a kormánytagokat is meglepetésként érte a kormány lemondása - írja a Guardian. A lap szerint a minisztereket egy váratlanul összehívott értekezleten értesítették arról, hogy mindannyiuknak le kell mondaniuk. 

Vlagyimir Putyin 2020. január 16-ánFotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

„Sokként érte a kormánytagokat” - mondta Konstantin Gaaze, egy moszkvai székhelyű politikai elemző. „Nem tudták, mi készül, még akkor sem, amikor a mítingre hívta őket az elnök és a miniszterelnök”.

Mint ismert, szerdán lemondott a 2012 óta miniszterelnök Dmitrij Medvegyev és teljes kormánya, nem sokkal később az elnök már az utódját jelentette be. Az új miniszterelnök Mihail Misusztyin, a Szövetégi Adószolgálat vezetője lesz.

Putyin bejelentette, hogy az alkotmányt úgy módosítaná, hogy elnökké csak olyan személy választható, aki 25 évig megszakítás nélkül Oroszországban élt, és akinek sohasem volt más állampolgársága, miközben indítványozta, hogy kikerüljön az alkotmányból az a kitétel, hogy valaki egymást követően legfeljebb csak két ciklus erejéig tölthesse be az elnöki tisztséget Oroszországban. 

Az Euronews elemzői szerint Putyin a javaslattal azt készítheti elő, hogy a 2024-ig szóló elnöki ciklusa után átül a miniszterelnöki székbe, ahogy tette 2008 és 2012 között.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó