Putyin nem szólt előre a tervéről a kormánytagoknak

Csak Putyin legbelsőbb köreiben tudtak az elnök terveiről, a kormánytagokat is meglepetésként érte a kormány lemondása - írja a Guardian. A lap szerint a minisztereket egy váratlanul összehívott értekezleten értesítették arról, hogy mindannyiuknak le kell mondaniuk. 

Vlagyimir Putyin 2020. január 16-ánFotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

„Sokként érte a kormánytagokat” - mondta Konstantin Gaaze, egy moszkvai székhelyű politikai elemző. „Nem tudták, mi készül, még akkor sem, amikor a mítingre hívta őket az elnök és a miniszterelnök”.

Mint ismert, szerdán lemondott a 2012 óta miniszterelnök Dmitrij Medvegyev és teljes kormánya, nem sokkal később az elnök már az utódját jelentette be. Az új miniszterelnök Mihail Misusztyin, a Szövetégi Adószolgálat vezetője lesz.

Putyin bejelentette, hogy az alkotmányt úgy módosítaná, hogy elnökké csak olyan személy választható, aki 25 évig megszakítás nélkül Oroszországban élt, és akinek sohasem volt más állampolgársága, miközben indítványozta, hogy kikerüljön az alkotmányból az a kitétel, hogy valaki egymást követően legfeljebb csak két ciklus erejéig tölthesse be az elnöki tisztséget Oroszországban. 

Az Euronews elemzői szerint Putyin a javaslattal azt készítheti elő, hogy a 2024-ig szóló elnöki ciklusa után átül a miniszterelnöki székbe, ahogy tette 2008 és 2012 között.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó