Kína, a világ legnagyobb műanyagtermelője betiltja az egyszer használatos műanyagot

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A világ legnagyobb műanyagtermelő országa, Kína teljesen betiltja az egyszer használatos műanyagot 2022-re, írja a BBC.

A tervek szerint 2020-ra már nem lesz egy darab műanyag zacskó, műanyag villa, műanyag ételhordó sem a nagyobb városokban, két évvel később pedig már országszerte sem lesz található az egyszer használatos műanyag.

A kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság vasárnap tette közzé az öt éves akciótervet, miszerint betiltanak minden műanyagzacskót, ami 0.025 milliméternél vékonyabb. A vendéglátóiparnak pedig mintegy 30 százalékkal kell csökkenteniük a műanyaghasználást.

Kínában már 2008-ban is voltak próbálkozások a műanyag megfékezésére, akkor a kiskereskedőknek tiltották meg, hogy ingyen műanyag zacskót adjanak a vevőknek, és az ultravékony műanyag zacskók gyártását is leállítatták.   

Az ország már régóta küzd azzal a rengeteg szeméttel, amit 1,4 milliárd ember termel. A legnagyobb szeméttelepük 100 focipálya nagyságú és már tele van. Így nem csak a Föld érdekében, de gazdaságilag is logikus döntés volt. 

Egy oxfordi kutatás szerint Kína 60 millió tonna műanyagot termelt 2010-ben, míg az USA "csak" 38 millió tonnát.  Indonézia fővárosában, Dzsakartában szintén kivezetik az egyszer használatos műanyagot 2020 júniusig. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér