Az új davosi jelentés szerint nem túl jó Magyarországon a társadalmi mobilitás

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A legújabb davosi társadalmi mobilitási jelentés 82 ország közül a 37. helyre sorolja Magyarországot, ami első ránézésre nem is tűnik olyan rossznak. Másodikra viszont már nem annyira szívderítő a helyzet, a jelentésben szereplő EU-tagállamok közül ugyanis csak Bulgária (40. hely), Románia (42. hely) és a gazdasági válság utáni csődből éledező Görögország (48. hely) teljesített rosszabbul Magyarországnál, ahol annyit legalább mindenképp érvényesül a társadalmi mobilitás, hogy az ország leggazdagabb embere egy falusi gázszerelő.

A lista első 5. helyét egyébként az északi államok töltik be, ebben a sorrendben Dánia, Norvégia, Finnország, Svédország és Izland. Őket Hollandia, Svájc, Ausztria, Belgium, Luxemburg, Németország és Franciaország követi.

A lista egyébként aszerint próbálja rangsorba állítani az országokat, hogy melyik gördíti a legkevesebb akadályt azok elé, akik a társadalom alsóbb rétegeiből igyekeznek feltörni.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!