Csinált pár vicces mémet a kínai elnökről, aztán kopogtatott a rendőrség

Hat hónap börtönt kapott egy húszéves kínai fiú, mert a bíróság szerint „negatív társadalmi hatást okozott” azzal, hogy mémeket posztolt a Twitterre Hszi Csin-ping elnökről. Ilyeneket:


Luo azon viccelődött, hogy az elnök hasonlít egy 90-es évekbeli rajzfilmsorozat, a Biker Mice From Mars főgonoszára, Lawrence Limburgerre. Ezen kívül kijátszotta a már klasszikussá vált, aztán betiltott Micimackó-hasonlatot is.

A mémeket még 2018-ban tette ki a Twitterre, amikor a Minnesotai Egyetemen töltött egy fél évet. Az Axios által megszerzett bírósági dokumentumok alapján a fiút egy évvel később, tavaly novemberben ítélték el „provokáció” miatt, miután hónapokon át fogva tartották. Az ítélet szerint az előzetesben töltött hónapokat is beleszámítják a fél éves büntetésbe. 

Ez az eset is mutatja, hogy a külföldön tanuló kínai diákok nem lehetnek nyugodtak, az otthoni hatóságok figyelik a tevékenységüket, ezért egyre többen vonakodnak attól, hogy nyilvánosan kritizálják a vezetést, vagy demokráciapárti rendezvényeken vegyenek részt. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó