Lemondott, és egy hónapig csak meditálni fog Putyin befolyásos ideológusa, donbaszi főtanácsadója

külföld
2020 január 25., 09:53

Távozik hivatalából Vlagyiszlav Szurkov, Putyin elnök egyik befolyásos tanácsadója, aki a kezdetektől, azaz már 20 éve fontos ideológusa az orosz államfőnek.

Szurkov az utóbbi években olyan szakadár területekért volt felelős az elnöki adminisztrációban, amelyek az orosz hadsereg segítségével szakadtak el Grúziától és Ukrajnától. Utóbbi a donyecki és luganszki népköztársaságokat jelentette, ahol 2014 óta a harcokban már több mint tízezer ember vesztette életét, és egymillió felett van a menekültek száma. 

Szurkov eredetileg Dudajev néven született, orosz anyától és csecsen apától. A sorkatonai szolgálatát a 80-as évek második felében a hivatalos életrajza szerint Magyarországon töltötte, de más források szerint a katonai felderítés alkalmazásában volt, ki tudja hol. A 90-es években Mihail Hodorkovszkij bankjainak volt PR-osa, majd 1999-ben állami szolgálatba szegődött.

Őt tartják a "szuverén demokrácia" (lásd még "irányított demokrácia", "illiberális demokrácia") elmélet kidolgozójának, azaz a putyinizmus főideológusának. A rendszer lényege, hogy sok formai elemet megtart a polgári demokráciákból, de az igazi verseny a politikai pártok között nem lehetséges, és az összes állami intézmény szigorú politikai felügyelet alatt működhet csak. 

Szurkov egy 2012-es rendezvényen
photo_camera Szurkov egy 2012-es rendezvényen Fotó: AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA

Egyelőre nem világos, hogy Szurkov miért nem tanácsadója többé Putyinnak. Azt üzente, hogy most meditálni megy, és csak egy hónap múlva válaszol a kérdésekre. 

Egy barátja, aki a távozását bejelentette, azt nyilatkozta, hogy az új orosz Ukrajna-politika miatt ment el, de Putyin szóvivője sietett leszögezni, hogy ez nem igaz, és eleve nincs új orosz Ukrajna-politika. (Tavaly év végén sokat enyhült az orosz-ukrán viszony, kicserélték a hadifoglyokat és új gáz-szállítási szerződést is kötöttek például.)

Az orosz belpolitikában amúgy is komoly változások vannak mostanában: miután Putyin bejelentett néhány alkotmányos reformot, lemondott az egész kormány, és új miniszterelnököt neveztek ki. (meduza.io)