Ungár Péter: Nem akarok főbuzi lenni

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Hosszú interjút adott a Partizánnak Ungár Péter, az LMP politikusa. Az élőben közvetített beszélgetés egyik témája az volt, hogy Ungár az első magyar országgyűlési képviselő, aki nyíltan beszélt homoszexualitásáról.

Ungár szerint a comingoutjában szerepe volt annak is, hogy nőtt a feszültség körülötte ebben a témában (vagyis, hogy többen feszegették róla, hogy meleg), és kérdésre elmondja, hogy „megrabolták” ezzel a coming outtal, de történt már ennél nagyobb baj is a világon.

A Partizán műsorvezetője, Gulyás Márton arról is kérdezi, miért nem lett a melegtéma hangsúlyosabb Ungár politikájában a coming out óta. Ungár pedig azt mondja, vannak parlamenti kérdései és feszólalásai az ügyben, de

„nem akar főbuzi lenni”,

és nem akarja, hogy ez legyen politikai tevékenysége központjában.

Szerinte egyértelműen javult a melegek helyzete Magyarországon a saját kamaszkora óta, ezt viszont nem a magyar melegmozgalom érte el, hanem a globális kulturális helyzet változása. Világcégeket viszont szerinte nem jó ünnepelni azért, mert a melegtémát célozzák meg reklámkampányaikban.

„Amikor arra maszturbált a magyar liberális elit, hogy egy multi csinált egy jó marketingkampányt, az a világ legcikibb dolga volt” - utal a tavalyi Coca-Cola plakátok körüli vitákra.

Ungár szerint a családvédelmi akciótervben nem az a legrosszabb, hogy a gyerekek után ad pénzt, hanem hogy a házassághoz köti azt. „Igenis vannak alternatív életmódok a házasságon kívül, és most nem a melegekről beszélnek. Két élettársi kapcsolatban lévő heteroszexuális ember, akik gyerekeket nevelnek, ugyanúgy kapják meg!”

Az interjúban természetesen felmerül anyjával, Schmidt Máriával való kapcsolata. Gulyás arról kérdezi, hogy Ungár zöldpolitikusként miért nem szólal meg, amikor Schmidt olyanokat mond, hogy „nem értem, hogy mi az, hogy klímasemlegesség, ez azt jelenti, hogy betiltják az időjárást”. Ungár azt mondja, természetesen nem ért ezzel egyet, de ő annyit kér, hogy ne neki kelljen az anyját nyilvánosan kritizálnia, és szerinte az ellenzék nem veszít semmit azzal, ha ebben az ügyben nem ő szólal meg. 

Felmerül, hogy miért szerepel sokkal többet más LMP-s politikusoknál, erre azt mondja: Szél Bernadettől megtanulta, hogyan kell médiapolitizálni. Szerinte lesz ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztás, várhatóan jövő tavasz-nyár környékén.

Az interjúban előkerül a 2017-es történet a Momentum nyári táborából, amikor az egyik fesztiválozó háromszor zavarta ki a sátrából. Ungár elismeri, alpári módon viselkedett. 

Arra a kérdésre, hogy ha ez az eset valamivel később, a metoo-időszakban történik, amikor a zaklatási ügyek sokkal hangsúlyosabbak lettek a nyilvánosságban, akkor is megúszta-e volna ennyivel, Ungár azt mondja, valószínűleg nem.

„- Akkor valószínűleg nem lennél ma képviselő.

- Így van.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó