A Fidesz jelöltje nyerte a polgármester-választást Győrben

politika
2020 január 26., 18:27
comments 400

A fideszes Dézsi Csaba András nyerte az időközi polgármester-választást Győrben. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a kormánypárti jelölt 23 932 szavazatot kapott (56,14 százalék). Ezzel az eredménnyel pedig nagy fölénnyel verte a szocialista Pollreisz Balázst, aki 16 646 szavazatot szerzett (39,05 százalék). A részvétel 42,25 százalékos volt, ami alig maradt el az őszi 44,18 százaléktól.  

Ez azt jelenti, hogy Dézsi most több szavazatot szerzett, mint Borkai Zsolt tavaly ősszel, az ellenzék viszont rontott. A botrányaiba belebukott polgármester akkor 19 308 szavazatot kapott, Glázer Tímea, az ellenzék jelöltje 42,83 százalékkal és 18 662 szavazattal zárt. Pollreisz vasárnap esti sajtótájékoztatóján mondta el, hogy telefonon már gratulált Dézsinek. Közben a Fidesz is kiadott egy közleményt arról, hogy „fölényesen győzött a Fidesz-KDNP jelöltje Győrben”.  

Dézsi Csaba András kardiológus főorvos, önkormányzati képviselő lesz a Fidesz polgármesterjelöltje a január 26-i győri időközi választáson.
photo_camera Dézsi Csaba András kardiológus főorvos, önkormányzati képviselő lesz a Fidesz polgármesterjelöltje a január 26-i győri időközi választáson. Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

A győzelem utáni sajtótájékoztatóján Dézsi azt mondta, nyitott városházát szeretne elindítani, ahol a városvezetők rendszeresen megkérdezik a lakosokat a város jövőjéről. „Kaptunk egy pofont a sorstól az elmúlt időszakban, kicsit még piros a győriek arca”- utalt a Borkai-botrányra, de úgy gondolja, hogy ezzel a nappal a traumát kiheverték. Szeretne egy új korszakot nyitni a Borkai-korszak után. Győrt virágoskerthez hasonlította, ahonnan ki kell gyomlálni a gyomokat. Azt ígérte, ha bármi gyanúsat talál az átadás-átvételnél, akkor rákérdez a felelősségi kérdésekre. Itt már nem Borkaival, hanem Fekete Dávid alpolgármesterrel kell tárgyalnia. 

A papagájrajongó Dézsi Csaba Andrást kardiológusként, kórházi főorvosként és a szívcentrum létrehozójaként sokan ismernek a városban. Valamint 25 éve önkormányzati képviselő, egy ideig alpolgármester is volt a szocialista Balogh József mellett. A kampányban Borkai belső ellenfelének igyekezett mutatni magát, azt mondta, hogy az előző városvezetés egy nagyon szűk, zárt érdekcsoport köré épült, és ezeket a szálakat nagyon gyorsan el fogja vagdosni. A kampányhajrában még Lovasi András is mellette állt ki

A 23 fős közgyűlésben ősz óta masszív többsége van a Fidesznek, mivel 15 mandátumot sikerült megszereznie.

Borkai után 

A 132 ezres városban azért kellett új polgármester választania, mert a szex-és korrupciós botrányba keveredett Borkai Zsolt még november elején lemondott. A botrányok ellenére október 13-án Borkainak még 646 szavazattal még sikerült behúznia a polgármesteri címet, de a botrányos alakuló ülés is megmutatta, hogy teljesen ellehetetlenültek a nyilvános szereplései.  

link Forrás

Az év eleji, kivételes sajtótájékoztatóján Orbán Viktor is elárulta, hogy azért jó, hogy Borkai nem mondott le október 13-ika előtt, mert akkor az ellenzék nyert volna, így viszont a Fidesz lehetőséget kapott arra, hogy a választókat újra megnyerjék maguknak. Az adriai szexpartiról 2018 őszén szerezhettek tudomást a Fideszben, a pénteki hírek szerint Kubatov Gábor pártigazgató ekkor figyelmeztette Borkait a veszélyre. De a kormánypárt stratégája eléggé elszámolta magát, amikor úgy gondolta, hogy a videóknak nem lesz hatása Borkai politikai karrierjére, a kormánypárti média úgyis blokkolni fogja a témát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.