A kínai elnök szerint súlyos a helyzet a koronavírus miatt

Kínában vasárnapra 56-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak a száma, az ottani egészségügyi hatóságok összesen 1975 fertőzéses esetet jegyeznek. A megbetegedettek közül a legújabb mérleg szerint 324 ember állapota válságos. További 2684 fertőzésgyanús esetet is regisztráltak a kínai hatóságok. A vírus terjedése miatt Hszi Csin-ping kínai elnök figyelmeztetett, hogy az országnak súlyos helyzettel kell szembenéznie.

Hszi Csin-ping kínai elnökFotó: Ding Lin/XINHUA

Szombaton még 41 ember haláláról és 1372 fertőzésről szóltak a hírek Kínából.     Sanghajból vasárnap jelentették az első halálesetet: nem élte túl a fertőzést egy 88 éves férfi, akinek korábban már voltak komoly egészségi problémái. Ezekben a kínai nagyvárosban a helyi hatóságok negyven fertőzéses esetről tudnak. A fertőzés központjában utazási korlátozásokat vezettek be, így vasárnaptó nem lehet elhagyni Vuhan belső körzetét.

A környező országokban is magas a készültség, miután Thaiföldről, Szingapúrból, Japánból, Tajvanról, Malajziából, Vietnamból, Dél-Koreából és Nepálból is jelentettek megbetegedéseket.

Fotó: Liu Fang/XINHUA

A magyar külügyminisztérium szombati tájékoztatása szerint öt magyar állampolgár ragadt Hopej tartományban, aminek Vuhan nevű nagyvárosa az új koronavírus okozta járvány központja. Közülük négy Vuhan városában dolgoznak, de  mindannyian egészségesek. 

Az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy az  Egyesült Államok evakuálni készül konzulátusának személyzetét és más amerikai állampolgárokat a tüdőgyulladást okozó járvány epicentrumának számító kínai Vuhanból.  A távozó amerikaiak kedden rendelkezésére bocsát egy Vuhanból közvetlenül San Franciscóba tartó repülőgépet, de a konzulátusi személyzeten kívül a többi amerikai állampolgár csak egy részének tudnak helyet biztosítani a járaton. Elsőbbséget élveznek azok, akik fokozottan vannak kitéve a fertőzésnek. AZ Egyesült Államokban eddig két beteget találtak.

Grafika: AFP/444

A vírus szombaton Kanadában is megjelent. Az érintett egy ötvenes éveiben járó férfi, aki szerdán érkezett haza a kínai Vuhanból, a járvány gócpontjából. Jelenleg a torontói Sunnybrook nevű kórházban ápolják és tartják elkülönítve. (BBC/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó