A migránsellenes őrjöngéssel sikerült elüldözni Gyergyóditróból a két Srí Lanka-i péket

Napok óta feszült a hangulat Székelyföldön, a Hargita megyei Gyergyóditróban, először a Facebookon kezdtek el migránsozva őrjöngeni, miután a településen a munkaerőhiány miatt két Srí Lanka-i pékmestert alkalmaztak vendégmunkásként.

A két Srí Lanka-i pék süti a székelyek kenyerétForrás: Erdélyi Magyar Televízió

A pékség tulajdonosa mondta, hogy a két férfi nem akar letelepedni, de a helyiek egy része egy „Migráns mentes ditrot akarunk.” nevű zárt csoportban szervezkedik, ahol rasszista, közösség elleni uszítás megy. Már népszavazás kiírásáról próbálná meggyőzni a szerdai tanácsülésen a település vezetőit – írja a Maszol.

Puskás Elemér polgármestere  a lapnak azt mondta, számítanak szerdán tiltakozókra, és sajnálatosnak tartja, hogy „vannak olyan emberek, akik uszítanak”.

Az Erdélyi Magyar Televízió is forgatott Gyergyóditróban, és kiderült, hogy a Srí Lanka-i munkavállalók a napokban a közhangulat és az őket ért fenyegetések miatt feladták a Gyergyóditróban bérelt lakásukat, és a közeli Gyergyószárhegyre költöztek.

A pékség 90 embert dolgoztat, és azért kellett Srí Lanka-i vendégmunkásokat felvenni, mert EU-s állampolgárt már hónapok óta nem találtak a munkaerőhiány miatt. (Maszol)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó