1970: „Zs.Z. nagyon fel volt háborodva, hogy ezt a csapatot annyira támogatják a felsőbb szervek”

foci
2020 január 29., 12:33
comments 14

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára idézett egy 50 évvel ezelőtti jelentést, amit a Lovas fedőnevű ügynök írt az F-dossziés Zs. Zénóról, aki 1956-os forradalmárként fél év börtönt kapott, majd 1968-ban a csehszlovákiai bevonulás elleni „propaganda tevékenysége miatt” rendőrhatósági felügyelet alá helyezték.

Lovas azt írta:

„Feladatom volt, hogy Zs. Zénó magatartását figyelemmel kisérjem. 1970. január 21-én a Dózsa-Jéna labdarúgó mérkőzést néztük lakásukon a televízióban. Zs.Z. nagyon fel volt háborodva, hogy ezt a csapatot annyira támogatják a felsőbb szervek és annyi pénzt költenek rájuk, holott jóformán nem nyújtanak semmit. Elmondta, hogy szerinte nem kellene a csapatra annyit költeni illegális pénzből.”

Találkoztak a cég párttitkárával is, amire Zs. Zénó azt mondta, már nem jó üzlet párttagnak lenni, „mert nincs különbség a tagok és a pártonkivüliek között, így a régebben, érdekből belépett tagok jövedelme nem több, mint például az övé és a tagoknak még a bélyegeket is fizetni kell”.

A jelentést így értékelték: „Az informátor ellenőrzött, megbízható. A jelentés részben ellenőrzött. A jelentés operativ szempontból értékes, a célszemély kifejti a véleményét a labdarúgásunk tekintetében. Nevezett FTC szurkoló, sérelmezi a Dózsa vereségét. A párttagokkal kapcsolatban meglátása szerint nem tartja jelenleg jó »üzletnek« a párttagságot, mivel meglátása szerint nem lehet anyagi előnyhöz jutni felhasználásával. Továbbra is ellenséges platformon áll.”

Az ÁBTL felidézte, hogy a hivatkozott meccsen az Újpest hazai pályán 3:0-ra kapott ki a Jénától. A Baróti Lajos által irányított csapat ekkori legjobb összeállítása ez volt: Szentmihályi – Káposzta, Solymosi, Noskó, Dunai III, Göröcs, Nagy L., Fazekas, Bene, Dunai II, Zámbó. A csapat 1969 és 1979 között 10 bajnoki címet szerzett, és 1973-1974-ben BEK elődöntőbe is jutott, ahol a Bayern München állította meg őket.

Újpest, Megyeri út, Újpesti Dózsa pálya, háttérben a Tungsram.
photo_camera Újpest, Megyeri út, Újpesti Dózsa pálya, háttérben a Tungsram. Fotó: UVATERV/Fortepan

Ekkor már hanyatlóban volt az egykor világhírű magyar foci, de a meccsre reagáló Képes Sport az 1970. februári első számának Mi az igazság című cikke igyekezett megnyugtatni mindenkit:

„Hét esztendeje kezdődött meg a tervszerű utánpótlás nevelés az egész sportmozgalomban. Ekkor kezdték szervezni a különböző sportiskolákat, nyári táborokat, seregszemle-versenyeket, úttörő olimpiákat, az Országos Ifjúsági Kupákat. Kialakították az utánpótlás-nevelés szervezeti kereteit, Oktatási és képzési rendszerét.

Labdarúgásban e rendszeren belül huszonegy sportiskolában mintegy 3000 labdarúgóval foglalkoznak tíz éves kortól. Az egyesületek labdarúgó szakosztályaiban általában csak tizennégy éves kortól foglalkoznak labdarúgókkal. A sportiskolákban 20 fiatal labdarúgóval foglalkozik egy-egy edző, az egyesületekben — az MLSZ legutóbbi jelentése szerint — egy edzőre 45 labdarúgó jut.

A megyei és központi táborozásokon az elmúlt hét év alatt 2027 fiatal vett részt. A tatai központi táborozást olyan labdarúgók járták meg, m int Kozma Mihály, Kű Lajos, Kis Tibor, Kovács Csaba, Tóth Bálint, Radics János, Szűcs Attila (akik ma az NB I-ben rúgják a labdát), ott volt az ifi válogatottban Ladányi és Konrád is.

A tények azt bizonyítják, hogy labdarúgásunk utánpótlásának lehetőségei nagy fejlődési előrehaladást tennének lehetővé.

Azt is bizonyítják, hogy más, eredményesebb sportágnál is nagyobbak a lehetőségei. Vannak új, a kor igényének megfelelő szervezeti keretek is. És vannak olyan szakemberek, akik az új keresése és építése közben nőttek meg, lettek érett vezetők, oktatók, a labdarúgás szakértői az utánpótlás nevelésének nehéz területén.”

A 444 fociblogját itt tudod követni Facebookon:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.