Bezárja az IKEA a kínai áruházait

külföld
2020 január 30., 05:23

Mind a harminc kínai áruházát bezárja az IKEA a koronavírus miatt, pedig egy napja még úgy tervezték, hogy a boltok felénél csak rövidítenek a nyitvatartáson. A cégnek 14 ezer alkalmazottja van az országban, most mindenkit fizetett szabadságra küldtek. 

A koronavírus immár a szárazföldi Kína összes tartományában felbukkant, a helyi hatóságok szerint szerdáig 7711 embert fertőzött meg, és 170 halálos áldozatot szedett. A vírust ezen kívül legalább 16 másik országban azonosították, írja a BBC. 

„Aggodalommal tölt el minket a vírus terjedése az utóbbi néhány napban, különös tekintettel néhány országa és az ember-ember közti fertőzésekre” - utalt a németországi, a vietnami és a japán betegekre Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. A WHO csütörtökön dönt róla, hogy globális vészhelyzetet hirdessen-e a vírus miatt. Szerinte a Kínán kívüli fertőzésszám még mindig elég alacsony, de elképzelhető, hogy ez változni fog. 

Magyarországon senkinél sem azonosították még a koronavírust, „aki lázas, jusson eszébe, annak van nagy valószínűsége, hogy ő influenzás, vagy más az országban keringő vírust kapott el” - mondta szerdán Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. 

A koronavírus az azóta karanténba zárt Vuhan városából, azon belül is egy halpiacról indult ki, ahol illegálisan mindenféle vadhússal is kereskedtek.