Összeomolhat a szelektív papírgyűjtés a papírhulladék alacsony ára miatt

gazdaság
2020 január 30., 11:22

Szemétégetőben végezheti még az újrahasznosítható papírszemét is, a hulladékkezelők ugyanis januártól ingyen sem hajlandóak átvenni a papírhulladékot, annyira leesett annak piaci ára - írja a G7.

A gazdasági portál szerint a vegyes papír ára 2019 őszén negatív értéket vett fel és azóta is csökken.

Ez azt jelenti, hogy míg korábban a hulladékkezelő cégek jelentős bevételre tettek szert a papírgyáraknak eladott papírhulladékból, mostanra nekik kéne fizetniük a gyáraknak, hogy átvegyék a papírjukat.

A G7 németországi adatokra hivatkozik, de a magyarországi trendek is hasonlók. A portálnak nyilatkozó piaci szereplők azt tapasztalják: a hazai hulladékkezelők már át sem veszik a papírhulladékot, mert sem eladni, sem tárolni nem tudják.

Így a papírszemét nagy részét kitevő ipari papírhulladékot a keletkezési helyéről más megoldás híján kommunális gyűjtőudvarba teszik, ahonnan szemétégetőbe kerül az elvileg újrahasznosítható papírhulladék.

A portál elemzése szerint az árzuhanás oka az, hogy Kína korlátozta a leginkább az USA-ból és Európából érkező hulladékimportját, emiatt túlkínálat keletkezett hulladékból ezeken a piacokon, ami egyre lejjebb az árakat.

Ha a probléma sokáig fennmarad, akkor veszélybe kerülhetnek a környezettudatos szemléletformálásban fontos szerepet játszó iskolai papírgyűjtések is.

A cikk szerint megoldást jelenthetne, ha az állam komolyan venné a gyártókat terhelő környezetvédelmi termékdíjjal való gazdálkodást. A díjat a 90-es években  azért hoztak létre, hogy a gyártók fizessenek az államnak, hogy az gondoskodjon a csomagolási hulladékuk újrahasznosításáról. A valóságban azonban a termékdíjból befolyt összeg csekély részét forgatják vissza az újrahasznosításba.