Összeomolhat a szelektív papírgyűjtés a papírhulladék alacsony ára miatt

Szemétégetőben végezheti még az újrahasznosítható papírszemét is, a hulladékkezelők ugyanis januártól ingyen sem hajlandóak átvenni a papírhulladékot, annyira leesett annak piaci ára - írja a G7.

A gazdasági portál szerint a vegyes papír ára 2019 őszén negatív értéket vett fel és azóta is csökken.

Ez azt jelenti, hogy míg korábban a hulladékkezelő cégek jelentős bevételre tettek szert a papírgyáraknak eladott papírhulladékból, mostanra nekik kéne fizetniük a gyáraknak, hogy átvegyék a papírjukat.

A G7 németországi adatokra hivatkozik, de a magyarországi trendek is hasonlók. A portálnak nyilatkozó piaci szereplők azt tapasztalják: a hazai hulladékkezelők már át sem veszik a papírhulladékot, mert sem eladni, sem tárolni nem tudják.

Így a papírszemét nagy részét kitevő ipari papírhulladékot a keletkezési helyéről más megoldás híján kommunális gyűjtőudvarba teszik, ahonnan szemétégetőbe kerül az elvileg újrahasznosítható papírhulladék.

A portál elemzése szerint az árzuhanás oka az, hogy Kína korlátozta a leginkább az USA-ból és Európából érkező hulladékimportját, emiatt túlkínálat keletkezett hulladékból ezeken a piacokon, ami egyre lejjebb az árakat.

Ha a probléma sokáig fennmarad, akkor veszélybe kerülhetnek a környezettudatos szemléletformálásban fontos szerepet játszó iskolai papírgyűjtések is.

A cikk szerint megoldást jelenthetne, ha az állam komolyan venné a gyártókat terhelő környezetvédelmi termékdíjjal való gazdálkodást. A díjat a 90-es években  azért hoztak létre, hogy a gyártók fizessenek az államnak, hogy az gondoskodjon a csomagolási hulladékuk újrahasznosításáról. A valóságban azonban a termékdíjból befolyt összeg csekély részét forgatják vissza az újrahasznosításba.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.