A gyulaferhérvári katolikus érsekség elítélte a gyergyóditrói migránsellenes diskurzust

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Marosvásárhelyi Rádió számolt be róla, hogy elítélte a gyulaferhérvári római katolikus érsekség a gyergyóditrói migránsellenes diskurzust, amelynek egyik hangadója a község segédlelkésze.

A székelyföldi Gyergyóditróban azután szabadultak el az indulatok, hogy a helyi pékségbe felvettek két Srí Lanka-i péket, mire a falu lakói fellázadtak a 'migránsok' ellen, a tiltakozás élére pedig a helyi katolikus segédlelkész,  Bíró Károly állt.

A Jakubinyi György nyugalmazott érsek által aláírt állásfoglalás szerint Bíró Károly gyergyóditrói segédlelkész egy olyan konfliktus középpontjába keveredett, ami meghaladja kompetenciáit és ami nem egyezik az egyház álláspontjával. 

Jakubinyi GyörgyFotó: Wikipedia

Mint az újság írja, az érsekség figyelmeztet arra, hogy „Úr Jézus főparancsa a szeretet, a keresztényt ezen felül az ellenségszeretet is jellemzi; mennyivel inkább kell a keresztényeknek keresztény testvéreiket befogadni, sőt másvallású embertestvéreinket is!”

Épp ezért az állásfoglalásban arra kérik a gyergyóditrói közösséget, és minden más, hasonló helyzetben levő közösséget, hogy az indulatok helyett az emberiesség, a józan ész, és mindenekelőtt a keresztény szeretet és türelem elveit tartsák szem előtt, a békére törekedjenek. 

Jakubinyi György nyugalmazott érsek hangsúlyozza, az egyház hivatalos képviselői, papjai a közösség szolgálatát értelmezzék úgy, mint amely a felszított indulatok lecsillapítására, és nem szítására vonatkozik, és a párbeszéd útjára vezet, nem a gyűlölködés és megosztás irányába.

A település polgármesterével, Puskás Elemérrel mi is készítettünk egy interjút

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó